JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska kameror på norska tåg

Norska järnvägar ska utrustas med webbkameror från svenska Axis för inspektion inuti, framför och bakom vagnarna. Ordern gäller 3200 webbkameror, med möjlighet till utökning.

Att använda webbkameror för övervakning har provats på exempelvis taxibilar i Göteborg, bussar i Stockholm, tåg i Zürich och tunnelbanan i Moskva. Nu tar NSB, den norska motsvarigheten till SJ, steget full ut och utrustar alla sina tåg och vagnar med webbkameror. Uppdraget har gått till systemintegratören ESP Group som i sin tur köper själva webbkamerorna från Axis Communications.

Två typer av webbkameror ska användas, Axis 209FD-R inuti vagnarna och Axis 221 för att få uppsikt framför och bakom tågen. Den förstnämnda kameran är bara 4 cm hög och drivs med ström från Ethernet vilket underlättar installationen. Den ger så skarpa videobilder att enskilda personer och smärre objekt kan identifieras. Utomhuskameran är därtill försedd med en ljussensor och ett IR-filter som gör att den klarar att leverera färgbilder på dagen och svartvita bilder på natten. 

Något ordervärde har inte offentliggjorts.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)