JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NFC-standarden äntligen klar
Den slutliga standarden för närradiotekniken NFC, Near Field Communications, har klubbats av det europeiska telestandardorganet Etsi. Därmed tror branschen att NFC snabbt ska byggas in i mobiltelefoner som då kan användas för betalningstjänster.
Med NFC går det att överföra relativt mycket information på mycket korta avstånd, i princip krävs beröring. Tekniken har några år på nacken men har först nu blivit helt och hållet standardiserad av Etsi, European Telecommunications Standards Institute. Bristen på standard anses ha varit en bidragande orsak till att NFC ännu inte fått brett genomslag.

Nu hoppas dock både NFC-producenterna, däribland holländska NXP, och GSM-bolagens samarbetsorganisation GSMA på förändring. Inom GSMA deltar 13 operatörer i ett initiativ kallat Pay-Buy-Mobile, för betalning via mobiltelefoner, som bygger just på NFC-tekniken. Testerna ska komma igång så fort som möjligt och ska enligt GSMA ge en försmak av de betaltjänster som kommer för affärer, restauranger och tågbiljetter.

- Mjukvaruprotkollet som Etsi valt kommer att göra dessa tjänster enkare genom att ge konsumenter tillgång till alla säkra tillämpningar i mobilerna, oavsett var de lagras, genom ett gemensamt användargränssnitt, säger GSMAs tekniske chef Alex Sinclair i ett pressmeddelande.

Redan i fjol klubbade Etsi protokollet mellan SIM-kortet och NFC-chipset. Det som återstod var HCI, Host Controller Interface, det programlager som körs ovanpå protokollet. Att komma överens om hur det ska se ut, och hur det ska kommas åt från mobilens användargränssnitt, var uppenbarligen en krävande uppgift.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)