JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Distribuera mikrovågor i fiber
Vid höga frekvenser och långa avstånd är fiber ett utmärkt sätt att distribuera mikrovågssignaler. För att därtill maximera täckningen krävs trådlösa system med distribuerade antenner som dynamiskt kan omfördela kapaciteten till områden med hög belastning. Hur detta bäst görs i praktiken är ämnet för en doktorsavhandling av chalmersforskaren Andreas Wiberg.
Det är snart så trångt i etern att kabel är det bästa sättet att flytta bredbandig radioinformation över lite längre avstånd. Och då är optisk fiber bättre än elektriska kablar, eftersom energiförlusterna blir lägre och dämpningen är oberoende av frekvens. Att fibern därtill är lätt, billig och okänslig för elektromagnetiska störningar är förstås också positivt.

Hur detta ska göras i praktiken är vad Andreas Wiberg doktorerar på i en avhandling som läggs fram på fredag. Han har bland annat visat hur signaler på 40 GHz transporterats över 44 km fiber med 2,5 Gbit/s, för att sedan skickas över trådlös länk. Allt i labbmiljö på avdelningen för fotonik på Chalmers institution för mikroteknologi och nanovetenskap.

- Att kombinera fiberoptisk teknik och mikrovågstillämpningar öppnar för nya intressanta möjligheter och tekniska lösningar, säger han i ett pressmeddelande.

När sedan informationen ska distribueras via radio måste förstås täckningen vara god, vilket vid höga frekvenser kräver distribuerade antenner som kan styras centralt. Då går det att omfördela kapaciteten dynamiskt så att resurserna används där de behövs, allt för att maximera täckningen i områden där belastningen är som störst.

Här visar Andreas Wiberg hur flera frekvenser eller frekvensband kan sändas samtidigt genom ett mikrovågsfotoniksystem, och hur optisk filtrering kan användas för att filtrera fram olika frekvenser. Denna typ av mikrovågsfotonik kan ävven användas i andra tillämpningar, exempelvis radar eller radioastronomi.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)