JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28
Tanken att slå samman ST, NXP och Infineon som lanserades i förra veckan får inget stöd, vare sig hos de inblandade bolagen eller hos analytiker.

I förra veckan torgförde STs förre FoU-chef Joseph Borel idén att skapa ett europeiskt superchipsföretag genom att slå samman ST Microelectronics, NXP och Infineon, se artikel (länk). Enligt Borel är det enda sättet för Europa att ha råd att investera tillräckligt mycket för att kunna ta upp kampen om ledartröjan med Intel.

Inget av de inblandade företagen vill direkt kommentera utspelet, trots påstötningar från tidningen EE Times som publicerade intervjun med Borel. Men tidningen konstaterar att idéerna verkar gå på tvären med Infineons vd Herbert Ziebarts tankar. Enligt Ziebart är storlek inte längre den viktigaste framgångsfaktorn i halvledarvärlden.

- Konsolideringsprocessen i halvledarindustrin kommer inte att leda till ett fåtal stora företag. Idag kommer synergierna huvudsaklingen från FoU, inte från produktion som förr, sade Ziebart i en tidigare intervju med EE Times från januari.

Halvledaranalytikern Malcolm Penn betecknar idén som "intressant men orealistisk".

- För det första är det alldeles för många politiska intressen inblandade. Och för det andra är det inte nödvändigtvis så att ett plus ett är två i detta fall. Fusioner fungerar sällan som tänkt, även då de saknar politiska inslag.

Penn menar också att en fusion inte skulle göra så stor skillnad för bolagens chanser att klara sig i framtiden. De är vart och ett tillräckligt stora för att klara nödvändiga FoU-investeringar, och skulle inte nå särskilt stora synergier genom en sammanslagning, säger han.

- Det man skulle uppnå är möjligheten att stänga fabriker, och på den punkten är skillnaderna enorma i fråga om teknik, kapacitet och geografi mellan de tre. Att stänga fabriker är inte lätt, konstaterar Penn.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)