JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 juli 2020 VECKA 27
Är två kärnor dubbelt så bra som en kärna? Och ger fyra kärnor ytterligare en dubblering av prestanda? Dessa och många andra frågor ska branschorganisationen EEMBC (Embedded Systems Benchmark Consortium) snart kunna svara på.
– Vi har arbetat med att ta fram verktyg för att testa multikärnor i två år och nu är vi snart klara, säger Marcus Levy som är initiativtagare och förgrundsgestalt i EEMC.

Att teoretiskt förutspå vilken prestandaökning som flerkärniga processorer ger är i det närmaste omöjligt. I ytterst få fall är ekvationen linjär eftersom kärnorna delar samma minne och minnesbuss. Dessutom på verkas prestanda av faktorer som schemaläggning och multitrådning liksom storleken på cacheminnet och vilket operativsystem som används.

– Vi har utvecklat arbetsuppgifter som ska motsvara moment som utförs vid verklig användning.

Totalt handlar det om uppåt 180 olika uppgifter, i första vändan är dock bara 30 av dessa certifierade. Många av uppgifterna har återanvänts från de existerande testsviterna för enkärniga processorer som utvecklats av EEMBC.

Ett exempel är att rotera en bild. En enkel uppgift men något som kan implementeras på en rad olika sätt och därmed ta olika lång tid att utföra beroende på hur bilden ser ut.

Organisationen har kört de första testarna och resultaten visar att man lätt kan mätta systemet och att det därmed inte lönar sig att addera fler kärnor. Allt beror på hur man lägger ut arbetsuppgiften.

– Vi har inte hunnit analysera resultaten än och det är inte helt lätt att förstå varför det blir på ett visst sätt, säger Marcus Levy.

För att skapa tester som efterliknar de uppgifter som processorerna är tänkta att utföra har EEMBC tagit fram ett nytt grafiskt verktyg.

– Det är väldigt lättanvänt. Man kan i princip dra och släppa uppgifterna från ett bibliotek och snabbt byta ut data som ska bearbetas.

Verktyget är tillgängligt för medlemmarna men kan också licensieras av andra företag.

Övergången till flerkärniga processorer och multiprocessorsystem har gjort att EEMBC fått en breddad kundbas. När föreningen bildades 1997 var det en klubb för halvledartillverkare. Idag är många slutkunder medlemmar, däribland Nokia.

– Om en månad startar vi officiellt en tjänst där vi erbjuder oss att hjälpa företag att optimera deras kod för flerkärniga processorer. Det finns massvis med programvara som är skriven för enkärniga processorer men som nu ska köras på flerkärniga processorer. Det är en grannlaga uppgift att modifiera koden så att prestanda ökar, säger Marcus Levy.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)