JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST och Intel skapar minnesgigant
Europeiska Numonyx är världens tredje största tillverkare av icke-flyktiga minnen. Idag har företaget – samägt av ST Microelectronic och Intel – offentliggjort vem som blir vd samt företagets framtidsplaner.
För drygt tio månader sedan gick Intel och St Microelectronics ut med att de två bolagen ämnar slå ihop sina påsar vad gäller flashminnen. Idag – efter flera förseningar – framträdde det nya minnesbolagets vd Brian Harrison för första gången. I ett slag har det skapats ett halvledarföretag med 7 000 anställda och en årlig omsättning på över 3 miljarder dollar, vilket ger en tredjeplats på rankinglistan över tillverkare av icke-flyktiga minnen i världen.

– Det är ovanligt för ett företag att starta i en så stark position. De två moderföretagens kompletterande produkter, tekniker och kompetens ger oss en påtaglig konkurrensfördel på marknaden, säger Brian Harrison, nyutnämnd vd på Numonyx och tidigare chef för Intels flashminnesgrupp.

Mario Licciardello, tidigare chef för ST Microelectronics flashminnesgrupp har utsetts till operativ chef.

Det som hittills avslöjats om Numonyx är att ST Microelectronics bidrar med alla sina tillgångar inom NOR- och NAND-flash samt även fasväxlande minnestekniker, medan Intel bidrar med sina NOR-tillgångar samt även en del kring fasväxlande minnestekniker. Med sin breda produktportfölj siktar Numonyx därmed på en mängd olika industriella tillämpningar liksom konsumentprodukter som exempelvis mobiltelefoner, MP3-spelare, digitalkameror och mycket små bärbara datorer.

Till en början kommer Numonyx att volymtillverka NOR-flash i 65 nm, men planen är att övergå till 45 nm redan innan årets slut. I dagsläget har företaget anläggningar Italien, Israel och Singapore, med sammantaget sex 200 mm-linor och tre 300 mm-linor samt egna fabriker för montering och test. Med sin kompetens inom avancerad stapling (stackning) och packning påstår sig företaget dessutom kunna erbjuda valfria kombinationer av NOR, NAND och RAM i en och samma kapsel.

Numonyx har huvudkontor i Schweiz och finansiellt säte i Nederländerna. ST Microelectronics äger 48,6 procent, medan Intel äger 45,1 procent av företaget. Till detta kommer att amerikanska Francisco Partners investerar 150 miljoner dollar i kontanter i minnesbolaget och får 6,3 procent i konvertibla förlagslån. Numonyx beviljas dessutom ett lån på 450 miljoner dollar samt får en rörelsekredit på 100 miljoner dollar av Intesa Sanpaolo och Unicredit Banca dÌmpresa. Lånet är på fyra år och garanteras av både Intel och ST.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)