JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 september 2020 VECKA 39
Mobiloperatörerna AT&T och Verizon Wireless blev de stora vinnarna när USAs frekvensmyndighet FCC auktionerade ut spektrum i analog-tv-banden på 700 MHz. Det kan betyda bingo för 4G-tekniken LTE, Long Term Evolution, den teknik Ericsson stöder.
Efter stort hemlighetsmakeri blev det i förra veckan offentligt att operatörerna AT&T och Verizon Wireless tog hem lejonparten av de frekvenser i 700 MHz-bandet som amerikanska FCC auktionerat ut i mars. De båda, som redan är de två största mobiloperatörerna i USA, ropade in licenser för 6,64 respektive 9,63 miljarder dollar, av de 19 miljarder som auktionen inbringade.

Verizon lyckades bland annat bjuda över Google för det största frekvensblocket med nationell täckning - 4,74 miljarder mot Googles 4,71 miljarder dollar. Före auktionen ryktades det att Google skulle använda den för att till varje pris köpa sig in i rollen som mobiloperatör, men Google fick inte en enda frekvens.

Resultatet av auktionen kan bli en rejäl seger för mobiltekniken LTE, Long Term Evolution, den teknik som av Ericsson och andra i GSM Association ses som uppföljaren till WCDMA och HSPA. Att AT&T kommer att använda LTE bekräftades av dess mobilchef Ralph de la Vega på mässan CTIO i förra veckan. Företaget tänker bygga ut LTE-nät på såväl de nyvunna frekvenserna från FCC som på de frekvenser man tidigare förvärvat av Aloha Partners. Redan i höst ska AT&T ha 3G-tjänster i drift i 350 amerikanska städer.

Verizon sade i höstas att man kommer att anamma LTE för sina 4G-nät från 2010, vilket ansågs vara ett stort framsteg för LTE och ett bakslag för Wimax och andra konkurrerande tekniker. Verizon hade dittills varit en av CDMA-lägrets trognaste supportrar. Visserligen har Verizon ännu inte uttryckligen sagt att LTE är den teknik man kommer att använda på de nya frekvenserna, men att så blir fallet kan anses som troligt.

Förutom Verizon och AT&T ropade även Frontier Wireless in spektrum, för drygt 700 miljoner dollar. Företaget är patner med satellit-tv-operatören Dish Network, och väntas använda de inropade frekvenserna för ett nationellt nät för mobil-tv-utsändningar. Något sådant nät finns ännu inte i USA.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)