JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LTE ska inte kosta skjortan
Den som vill göra en mobiltelefon med den kommande standarden LTE ska inte behöva betala mer än 10 procent av priset i royalty till LTE-upphovsmännen. För bärbara datorer sätts taket till tio dollar. Det är innebörden av en överenskommelse mellan huvudpatentinnehavarna.
Ericsson, Sony Ericsson, Nokia, Nokia-Siemens, Alcatel-Lucent, NEC och Nextwave Wireless har alla ambitionen att övergången till LTE - Long Term Evolution, även kallad 4G, fjärde generationens mobiltelefoni - ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. För att i möjligaste mån hindra att juridiska tvister om patent, upphovsrätt och andra immateriella tillgångar lägger hinder i vägen har dessa företag redan nu kommit överens om hur royalty ska betalas och fördelas. Allt enligt en princip kallad Frand - Fair, Reasonable and non-discriminatory, alltså rättvis, resonabel och icke-diskriminerande.

I överenskommelsen ingår att den totala royaltyn för grundläggande LTE-teknik i mobiltelefoner inte ska överskrida "ett ensiffrigt procenttal" av försäljningspriset. För datorer med inbyggd LTE-funktion ska högsta royalty vara "ett ensiffrigt antal dollar".

Företagen hävdar i en gemensam pressrelease att de tror att marknadskrafterna kommer att driva fram licensvillkor i linje med dessa principer och bjuder in övriga parter som känner sig kallade att anamma initiativet.

- Med det här initiativet kan operatörer känna sig säkra på en snabb och bred spridning av LTE i konsumentelektronikindustrin, kommenterar Ericssons tekniske direktör Håkan Eriksson överenskommelsen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)