JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Supersnål Bluetooth demonstrerad
Brittiska CSR har visat upp de första kretsarna som klarar både vanlig Bluetooth och den superströmsnåla versionen kallad ULP, Ultra Low Power. I ULP-läge drar kretsarna tiondelen så mycket ström som i standardläge.
I standardutförandet använder Bluetooth ett tämligen komplext protokoll där bland annat 32 frekvenser ska synkroniseras för frekvenshoppning, något som tar tid och kräver energi. I ULP-läge, Ultra Low Power, används bara tre frekvenser och ett betydligt enklare protokoll. Överföringen går också i högre datatakt. Räknat per bit blir därför energiåtgången en 1/50 av standardversionen, vilket gör att en ren ULP-krets kan klara sig i uppemot tio år driven av en vanlig litium-jonknappcell.

Tekniken föreslogs först av Nokia, då under namnet Wibree. För något år sedan inlemmades arbetsgruppen bakom Wibree i Bluetooth SIG, och standarden är utlovad till i sommar. Att standarden inte är klubbad hindrar dock uppenbarligen inte CSR från att demonstrera kretsar som använder tekniken.

I demonstrationen ingick både en tvålägeskrets som klarar såväl standard-Bluetooth (version 2.1) som ULP-läget och en minimal krets som enbart klarar ULP. I ULP-läget visades en datatakt 50 gånger högre än vanlig Bluetooth. Demonstrationen ägde rum på den medicinska konferencen Continua Health Alliance i Luxemburg i samarbete med Nokia och Bluetooth SIG.

CSR håller också på att i samarbete med Bluetooth SIG utveckla en Bluetoothprofil för hälsotillämpningar kallad HDP, Health Device Profile, som enligt planen ska presenteras samtidigt som ULP-standarden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)