JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 22 september 2020 VECKA 39
Amerikanska Apple har köpt PA Semi, som utvecklar inbyggnadsprocessorer, för 278 miljoner dollar. Det är oklart vad Apple vill få ut av köpet.
– Apple köper små teknikföretag då och då och vi brukar inte kommentera orsaken till köpet eller framtidsplaner, säger en talesman för Apple till sajten Forbes.com.

Ryktet säger att Apple planerar att använda PA Semis mikroprocessorer i sina framtida iPhone , och kanske även iPod-produkter. Och affären har, enligt Forbes, kostat Apple 278 miljoner dollar i kontanter.

PA Semi är ett 150 man starkt utvecklingsföretag, med säte i Santa Clara, USA. Företaget grundades år 2003 av Dan Dobberpuhl, som var med och konstruerade DEC:s välkända mikroprocessorer Alpha och Strongarm på 1990-talet.

För cirka tre år sedan lärde Apple och PA Semi känna varandra för första gången. Då använda Apple PowerPC i sina Macintoshdatorer och Dobberpuhl ville bygga en oerhört kraftfull men effektsnål processor, baserad på Powerarkitekturen. Men när Apple vände PowerPC-arkitekturen ryggen till förmån för Intels processorarkitektur rann samarbetet mellan Apple och PA Semi ut i sanden.

För ett drygt år sedan släppte PA Semi en 64 bitars dubbelkärnig processor som företaget hävdar är 300 procent mer effektiv än alla jämförbara processorer. Den drar mellan 5 och 13 watt då den körs i 2 GHz. Månne är det denna arkitektur som nu attraherar Apple. Ryktet säger dock att det inte är PA Semis produktportfölj och framtidsplaner som lockar Apple utan företagets ip och begåvade ingenjörer.

Samtidigt pekas PA Semis teknik ut som ett mycket intressant alternativ i Apples avancerade framtida produktportfölj, exempelvis set-top-boxar och Apple tv, så ses affären också som ett horn i sidan till Intel. Den amerikanska halvledarjätten har på senare tid försökt att övertyga Apple att använda de nya lågeffektsprocessorerna, kallade Atom, i sin kommande produktportfölj.

I Sverige har PA Semi representerats av distributören Broadband. Det samarbetet upphör nu.

- Eftersom produkterna kommer att försvinna från marknaden finns inte längre förutsättningarna, kommenterar Broadbands marknadschef Johan Wesslén.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)