JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 7 december 2021 VECKA 49
På världens största elektronikmässa - Electronica i Munchen i november - väntas tre områden bli extra heta: bilelektronik, "grön" elektronik och medicinsk elektronik. Mässgeneralen Klaus Dittrich menar att marknadförutsättningarna är goda för en lyckad mässa.

Den 11 november öppnar Electronica portarna för fyra dagars elektronikfestival i Munchens enorma mässhallar, 14 till antalet, var och en stor som en fotbollsplan. Senast det begav sig kom 3000 utställare och 78 000 besökare, och Klaus Dittrich tror att årets siffror blir i samma härad.

- Konkurrensen om mässbesökarna har förvisso hårdnat, men vi har redan 14 hallar fullbokade och vi hoppas nå lika många besökare som senast, sa han idag på ett pressmöte där Elektroniktidningen deltog.

De nordiska länderna är viktiga för Electronica. Sist kom 3800 besökare från Sverige, Danmark, Norge och Finland, vilket renderade Norden en andraplats efter USA bland internationella besök. Därtill ställde 57 nordiska företag ut.

Att bilelektronik blir ett bärande tema är inte så konstigt. I Tyskland står bilindustrin för en tredjedel av halvledarmarknaden, och totalt i Europa är den siffran 18 procent. Halvledare för bilelektronik väntas också öka med 12 procent i Europa i år, nära dubbelt så mycket som den totala halvledarmarknaden.

- Förutom den dedicerad del av utställningen anordnar vi en tvådagars konferens om bilelektronik i anslutning till Electronica, och därtill kommer vi att ha ett öppet forum för ämnet på mässgolvet, berättar Dittrich.

På forumen ska tillämpningar visas, och här ska även paneldebatter och liknande hållas. Liknande öppna forum på mässgolvet kommer även att anordnas för trådlös teknik, för inbyggda system och för mikro- och nanoteknik.

- Vi kommer också att för första gången prova medicinsk teknik som ett tema. Även där kommer vi att ha en särskild del av mässan dedicerad, plus ett öppet forum.

Ett annat ämne som han tror mycket på är elektronikens miljöpåverkan.

- Jag är övertygad om att "grön elektronik" blir ett buzzword på mässan. Elektroniken drar idag lika mycket energi som flygtrafiken, och här finns mängder av energibesparingar att göra, säger han.

Han påpekar att Munchenmässan själv bidrar till energidebatten genom att ha installerat solfångare på taket som motsvarar energin till 800 småhus.

Ytterligare ett nytt grepp som provas i höst är att i en särskild hall anordna en helt ny mässa, kallad Hybridica. Här ska tillverkare av komponenter där plast och metall samverkar ställa ut.

- Många av dem har tidigare ställt ut på Electronica och Productronica, men har uttryckt önskemål om ett eget forum. Vi hoppas att de nu ska kunna attrahera såväl sina kunder i elektronikindustrin som kunder från andra områden.

Var gränsen går mellan Hybridica och Electronica är lite flytande. Mönsterkort och antenner är förvisso exempel på komponenter som innehåller både metall och plast, men det är inte i första hand dessa som återfinns på Hybridica.

- Varje utställare får förstås själv besluta var de vill stå. Men vi hoppas locka 100-150 utställare till Hybridica, säger Klaus Dittrich.

MER LÄSNING: