JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 14 augusti 2020 VECKA 33
EDA-jätten Synopsys har donerat hela sin verifieringsmetodik, kallad VMM, till standardiseringsorganisationen Accellera. I donationen ingår alla bibliotek, makron, tillämpningar och annat som Synopsys utvecklat för VMM.
Metodiken VMM kommer ursprungligen från den manual Synopsys och Arm publicerade år 2005 för verifiering av system på kisel med hjälp av språket System Verilog, prosaiskt nog kallad Verification Methodology Manual. Sedan dess har Synopsys vidareutvecklat VMM, med bland annat bibliotek med verifierings-IP, en rad makron och tillämpningar för olika delar av en kretskonstruktion, och därtill mängder av dokumentation.

VMM har använts för flera hundra asicprojekt och har varit ämnet för över 50 vetenskapliga uppsatser. Och nu doneras alltså hela härligheten till standardiseringsorganisationen Accellera, vars underkommitté för verifierings-IP ska vidareutveckla gåvan och göra den mer modulär, skalbar och lättare att anamma av andra EDA-bolag.

Just detta är förstås ett av Synopsys mål med donationen. Förvisso har VMM redan fått stöd i industrin - över 60 företag inom EDA, IP och kretskonstruktion är med i supportorganisationen VMM Catalyst Program. Men de stora konkurrenterna Cadence, Mentor Graphics och Magma lyser med sin frånvaro där, och ska VMM bli en angelägenhet även för dem och deras användare så måste metodikens status höjas, vilket är precis vad Accellera kan göra genom att standardisera tekniken.

Att donera teknik till Accellera för att på så sätt nå ökat genomslag är inget nytt för Synopsys. Paradexemplet torde vara språket System Verilog, vars rötter Superlog och Openvera donerades till Accellera av Codesign respektive just Synopsys. De ansträngningarna kröntes med framgång 2005, då System Verilog klubbades som IEEE-standard. Sedan dess har även Cadence och Mentor anammat System Verilog, och därtill ett flertal mindre EDA-leverantörer.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)