JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det surrar av rykten kring halvledarbolaget Infineons framtid. I förrgår skrev Financial Times Deutschland att styrelseordförande Max Dietrich Kley diskuterade ett samgående med NXP. Och igår hävdade tidningen Handelsblatt att det ryska konglomeratet Sistema ser Infineon som "en mycket intressant måltavla".

Sistemas vd Alexander Gontcharuk säger i en intervju med Handelsblatt att Infineon är mycket intressant tack vare dess utmärkta forskning och utveckling. Men han medger samtidigt att det vore politiskt snudd på omöjligt att ta över hela bolaget, och att andra förvärv, av betydligt mindre bolag, därför står högre upp på hans agenda.

Sistema är ett konglomerat med intressen i bland annat telekom och halvledare, däribland ryska Mikron. Huvudägare är Vladimir Jevuchenko, en av Rysslands rikaste män med enligt uppgift goda kontakter i Kreml. Intresset för tyska bolag är inte nytt - för två år sedan försökte Sistema köpa en andel i Deutsche Telekom men avstod efter politiska påtryckningar, skriver EE Times. Ett resultat av det försöket var dock att Deutsche Telekoms vd Ron Sommer knöts till Sistema som strategisk rådgivare.

Ryktet om Sistemas intresse är ett av flera som just nu florerar kring Infineon. Tydligt är att styrelseordförande Max Dietrich Kley och vd Wolfgang Ziebart inte är överens om framtiden. Kley ska enligt Financial Times Deutschland ha bett Ziebart om en diskussion om företagets strategi, inklusive Ziebarts framtid.

- Det kan inte fortsättta såhär. Det måste finnas en lösning, inte bara vem som är rätt person för toppjobbet, utan också för strategin, citeras en anonym toppchef i tidningen.

Enligt tidningen har Kley på egen hand fört diskussioner med NXP om en eventuell strukturaffär. Kley, som var tillförordnad vd innan Ziebart tillsattes, har även i andra sammanhang varit kritisk till dennes förmåga.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)