JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 2 juni 2020 VECKA 23
För första gången på många år backar mobilförsäljningen i USA. Främst är det billiga modeller med förbetalda sim-kort som går nedåt. Allra sämst går det för Motorola som tappade 39 procent av sin mobilförsäljning under kvartalet på denna för företaget största marknaden.
Analytiker pekar på att 83 procent av amerikanerna äger en mobil i dag, vilket gör att marknaden börjar mättas, samtidigt som den allmänna ekonomiska oron smittar av sig även på denna industri.

Exakt hur mycket mobilförsäljningen backar är dock osäkert. En studie från brittiska Strategy Analytics visar att marknaden gått ner 5 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. En annan studie, från NDP Group visar att antalet nya mobiler som sålts minskat med 22 procent under kvartalet. Ytterligare en studie, från Bernstein Research, indikerar att antalet nya mobilabonnemang var 23 procent färre än motsvarande kvartal i fjol.

Framför allt är det lågprissegmenten som backar. Barn under 12 år och personer med låga inkomster, som varit stora kunder av billiga mobiler med förbetalda sim-kort, drar nu ner på sina inköp. Dyrare mobiler, med e-post, musik och kamerafunktioner, fortsätter att gå bra, skriver Wall Street Journal.

Nedgången är störst för Motorola, som tappat 39 procent på denna marknad som står för hälften av företagets försäljning. Företaget sålde mobiler för 9,5 miljoner dollar under kvartalet enligt Strategy Analytics, vilket gör att konkurrenterna Samsung och LG kommer allt närmare - båda sålde för 8 miljoner dollar. Motorolas marknadsandel har gått ner från 34 procent till 25 procent på ett år.

Även Nokia backar. Dess försäljning i USA har gått bakåt sedan fjärde kvartalet 2005, då den låg kring 9 miljoner dollar och bolaget var tvåa på USA-marknaden. Idag är Nokia femma, med en försäljning kring blygsamma 2 miljoner dollar under första kvartalet i år. Nokia har passerats av Research in Motion, vars Blackberry såldes för tre miljoner dollar.

Sony Ericsson är inte bland de fem största mobilföretagen i USA.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)