JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lyckad minimässa i Västerås

Hur liten kan en mässa göras och ändå fungera som mötes- och marknadsplats? I Västerås visade arrangören Motion Control att åtta utställare, ett sextiotal besökare och ett genomtänkt seminarieprogram faktiskt räcker långt.
På övervåningen i en sporthall i Västerås avhölls i fredags Elektronik Expo, en lokal minimässa där åtta utställare visade upp sina förmågor med varsitt bord och ett antal presentationer. Initiativet kom från en av utställarna, utvecklingskonsulten Motion Control, som i år genomförde evenemanget för andra året i rad.

- Det finns ett behov hos företag i Västerås med omnejd att träffas på det här viset, under enkla former utan att det kostar särskilt mycket. I fjol var vi sex utställare och hälften så många besökare, och vi har fått mycket positiv respons, säger Maria Borg på Motion Control.

I Västerås finns som bekant en lång rad industriföretag med stora elektronikbehov. ABB, Bombardier och Westinghouse hör till världsnamnen, men här finns även många mindre och medelstora företag. Konstruktion av test- och mätsystem och annan industriell elektronik och inbyggda system var sålunda föga överraskande ett bärande tema på mässan.

- Vi vill inte bara visa upp vad vi kan själva, framför allt inom Mems-sensorer, utan också hur vi nätverkar med andra företag för att kunna ta hand om jobb som är större än vi skulle klara själva. Vi jobbar tätt med lokala leverantörer och samarbetspartner, och det fungerar jättebra, berättar Christer Gerdtman på Motion Control.

Ett exempel på samarbetspartner är Analogik Teknik, ett enmansföretag som också ställde ut på minimässan. Ägaren Yngve Petersson är specialist på analog konstruktion, strömförsörjning och högspänning. Ett annat exempel är Aros Circle, ett tio man starkt konsultföretag som gör inbyggda system för bland annat processövervakning, styrning och kärnkraftssystem.

Bland utställarna torde Delta vara det största företaget. Denna test- och EMC-specialist har sina rötter i ABB Automations utvecklingsavdelning, men såldes till danska Delta Dansk Elektronik och har idag ett av Europas modernaste labb för radiostörningar, CE-märkning och EMC-rådgivning. Därtill finns ett mindre labb för klassificering av trådlösa produkter, och kompetens för asickonstruktion.

- Ungefär 200 produkter om året passerar genom våra labb, och inte många av dem är helt fria från problem, konstaterar Ulf Bjerke på Delta.

Deltas fokus på test delades på mässan av företaget Realtest, ett 15-personersföretag som gör test- och mätsystem och därtill kundanpassade styrsystem.

- Vi tror mycket på styrsystem med FPGA:er, och jobbar bland annat med National Instruments grafiska programmeringsverktyg. Både kretsarna och verktygen har kommit så långt idag och sjunkit så mycket i pris att det blir en allt attraktivare lösning, säger Per-Ivar Eltvik på Realtest.

Just konsten att skapa testsystem med FPGA:er med hjälp av National Instruments program Labview var ämnet på ett av mässans seminarier. Andra seminarier handlade om gyron och accelerometrar, och om accelererad test som ett sätt att göra bättre produkter. Ericssons förre försäljningschef Stig Hemströms föreläsning om försäljningsstrategi var också uppskattad.

Flest skratt drog dock professor Lars Asplund, som berättade om Mälardalens högskolas satsning på Dasher, en robot som ska tävla på löparbanor med målet att springa 100 meter på 9,5 sekunder. Roboten drivs av 5 x 5 cm kompakta elmotorer som utvecklar 4,5 kW, och kraftiga hydraulcylindrar i höfterna och ryggen. Fötterna är likadana som den handikappade sydafrikanske löparen Oscar "Blade Runner" Pistorius planerar att använda i OS i sommar, dock försedda med trådtöjningsgivare.

- Studenterna bygger Dasher helt från scratch. De började i januari och har kommit ganska långt. Jag uppmanar studenterna att prova tills det brinner, så väggen där vi hänger upp det som havererat - "hall of flames" - där finns en hel del idag, berättar Asplund.

De första skarpa testerna ska göras i sommar, då Dasher ska släppas från en lastbil för flygande start.

- Men vi räknar med att kunna få den att starta från startblock. Och då ska vi stå där och ropa Spring, Dasher, Spring!


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)