JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM kommersialiserar sina solceller
IBM ska bygga en pilotlina för tunnfilmssolceller tillsammans med en japansk partner. Målet är solceller som kommer under 1 dollar/watt, och som kan producera el för 60-90 öre per kilowattimme.

Tillsammans med den japanska halvledarutrustningstillverkaren Tokyo Ohka Kogyo ska IBM ta fram processer och utrustning för att producera tunnfilmssolceller med företagets egenutvecklade teknik. Tanken är att bygga en pilotlina som demonstrerar möjligheterna och sedan licensiera ut tekniken - att bygga egna fabriker är inte aktuellt, skriver tidningen Wall Street Journal.

Tunnfilmssolceller kan göras betydligt billigare än dagens kiselbaserade solceller, men får lägre verkningsgrad. IBM hävdar att företagets tunnfilmssolceller får en verkningsgrad kring 15 procent, vilket anses mycket bra för tunnfilm men är lägre än de drygt 20 procent som de bästa kiselbaserade solcellerna ger. Poängen är dock att man kan komma under en dollar per producerad watt, det mål industrin för närvarande jobbar mot.

- Vi tror att vi kan producera el för 60-90 öre per kilowattimme, säger Supratik Guha som leder IBMs solcellsprojekt, till Wall Street Journal.

När pilotlinan ska stå klar är inte känt.

Tidigare i år presenterade IBM en metod för kylning av solceller med hjälp av ett par mikrometer tunn metall, en metod som gör att cellerna klarar tio gånger högre koncentration av solstrålning utan att få problem med värme, se artikel (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)