JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28
IBM ska bygga en pilotlina för tunnfilmssolceller tillsammans med en japansk partner. Målet är solceller som kommer under 1 dollar/watt, och som kan producera el för 60-90 öre per kilowattimme.

Tillsammans med den japanska halvledarutrustningstillverkaren Tokyo Ohka Kogyo ska IBM ta fram processer och utrustning för att producera tunnfilmssolceller med företagets egenutvecklade teknik. Tanken är att bygga en pilotlina som demonstrerar möjligheterna och sedan licensiera ut tekniken - att bygga egna fabriker är inte aktuellt, skriver tidningen Wall Street Journal.

Tunnfilmssolceller kan göras betydligt billigare än dagens kiselbaserade solceller, men får lägre verkningsgrad. IBM hävdar att företagets tunnfilmssolceller får en verkningsgrad kring 15 procent, vilket anses mycket bra för tunnfilm men är lägre än de drygt 20 procent som de bästa kiselbaserade solcellerna ger. Poängen är dock att man kan komma under en dollar per producerad watt, det mål industrin för närvarande jobbar mot.

- Vi tror att vi kan producera el för 60-90 öre per kilowattimme, säger Supratik Guha som leder IBMs solcellsprojekt, till Wall Street Journal.

När pilotlinan ska stå klar är inte känt.

Tidigare i år presenterade IBM en metod för kylning av solceller med hjälp av ett par mikrometer tunn metall, en metod som gör att cellerna klarar tio gånger högre koncentration av solstrålning utan att få problem med värme, se artikel (länk).
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)