JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Googles mobiler försenas

Internetjätten Google lovade i slutet av förra året att ha en rad mobiler baserade på plattformen Android ute på marknaden under andra halvan av 2008. Den starten blir nu mycket begränsad, och på bred front kommer inte Androidmobilerna förrän tidigast i början av 2009.

Googles planer på att tillsammans med 30 partner - däribland svenska The Astonishing Tribe - lansera mobiler baserade på programvaruplattformen Android ser nu ut att bli försenade, skriver tidningen Wall Street Journal. Starten var planerad till andra halvåret i år, men som det ser ut nu blir det bara en Android-telefon hos en operatör som håller den tidtabellen, T-mobile i USA som planerar säljstart till fjärde kvartalet.

Andra stora operatörer som Sprint Nextel i USA och China Mobile i Kina har tvingats revidera sina säljstarter till tidigt 2009. Sprint uppges fundera på att skippa Android helt och hållet för 3G, för att i stället anamma plattformen för det Wimaxnät man bygger upp i samarbete med en rad partner. Och AT&T har ännu inte bestämt sig för hur man vill göra med Android.

En av orsakerna till förseningarna är, enligt tidningen, att Google kontinuerligt inför en rad förändringar i programvaran vilket ställer till problem för utvecklare av mobilprogramvara. Ett exempel är Weather Channel som byggt en vädertjänst för Android där Googles sena ändringar orsakat rejält merarbete. Mobiltillverkarnas arbete att integrera Androidprogramvaran, testa den och bygga egna användargränssnitt har också visat sig ta längre tid än beräknat.

Googles mobilplattformschef Andy Rubin erkänner att det är en tuff utmaning att å ena sidan få programvaran färdig och å andra sidan hålla dörren öppen för nya funktioner.

- Det är smärtsamt. Men vi är mycket, mycket nära nu, säger han till Wall Street Journal.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)