JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enea köper ZealCore

Konsultföretaget Enea köper ZealCore Embedded Solutions i Västerås som utvecklar programvara som hittar och analyserar dolda fel i inbyggda system. ZealCore har fem anställda, väntas omsätta 5,5 miljoner kronor i år och ingår i Enea från första juli.
– ZealCore är ett imponerade exempel på svensk spjutspetsteknologi, säger Åsa Landén Ericsson, vd på Enea från och med 1 juli.

Svenska ZealCore har utvecklat och patenterat en programvara som registrerar vad som händer i ett datorsystem, likt svarta lådan i ett flygplan. Företagets produkter används bland annat vid utveckling av styrsystem för tåg, telekomutrustning och industrirobotar.

Så sent som i april i år blev det officiellt att världens största tågtillverkare, Bombardier Transportation, valt att använda ZealCores avlusningsverktyg System Recorder och System Debugger för utveckling av sina styrsystem. System Recorder och System Debugger loggar och analyserar system under drift. De är instickmoduler till den öppna verktygsmiljön Eclipse och är kompatibla med bland annat VxWorks, OSE, Windows, Mac OS X, HP-UX, AIX och Linux.

Nu köper alltså den svenska inbyggnadskonsulten Enea det fem man starka Västeråsföretaget.

– Produkterna kompletterar och förhöjer värdet på Eneas verktygserbjudande. Det är ett strategiskt förvärv då trenden inom inbyggda system pekar på ett ökat behov av utvecklingsverktyg. De ger en effektivare systemutveckling i form av kortare utvecklingstid och reducerade kostnader, säger Åsa Landén Ericsson.

Enea betalar kontant för ZealCore, inklusive patent. En tilläggssumma kommer att skjutas till senare, baserad på företagets säljresultat under detta år. Hur mycket pengar det rör sig om är inte offentliggjort. Säljare är KTH Chalmers Capital, SEB Venture Capital, Industrifonden samt de två grundarna, Henrik Thane och Kristian Sandström, som stannar kvar i bolaget.

ZealCores teknik är baserad på mångårig forskning vid KTH och Mälardalens Real-Time Center i Västerås. Företaget bildades år 2001 och levererade den första produkten till ABB år 2003. Samma år knoppades företaget av från högskolan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)