JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Om LTE ska bli den globala standard som tillverkare och operatörer hoppas på så måste interoperabiliteten testas på ett sätt som alla inblandade parter är överens om. En sådan överenskommelse har nu nåtts inom industrialliansen LSTI.

Den mobila bredbandsstandarden LTE, Long Term Evolution, når snart det stadium då produkter och tjänster från olika tillverkare kan börja testas med varandra, i så kallade interoperabilitetstester. Sådana är nödvändiga om LTE ska nå den globala täckning, med användbarhet över hela världen, som entusiasterna hoppas på.

Hur dessa tester ska gå till har nu presenterats av industrialliansen LSTI, LTE/SAE Trial Initiative, där de flesta stora telekomtillverkare finns samlade, plus tongivande operatörer, halvledarbolag och tunga tillverkare av mät- och testutrustning.

LSTI börjar med att definiera gemensamma tester för FDD och TDD-utrustning (Frequency Division Duplex respektive Time Division Duplex), något som ska vara klart i slutet på 2008. Därpå följer definitioner av interoperabilitetstester för annan infrastruktur, mobila enheter och chipsets. I praktiken innebär detta att de första testerna med produkter från olika tillverkare kan komma igång 2009.

Med testerna hoppas LSTIs medlemmar öka samarbetet och synergieffekterna mellan tillverkarna och se till så att specifikationerna från 3GPP vidmakthålls och eventuella olikheter i tolkningar kan rätas ut på ett tidigt stadium. Det förbättrar oddsen för smidig utrullning av LTE-nät, hoppas alliansen.

LSTI (länk) grundades för drygt ett år sedan av Ericsson, Alcatel-Lucent, Nokia, Nokia-Siemens Networks, Nortel, Orange, T-Mobile och Vodafone. Sedan dess har även utrustningstillverkarna Huawei, LG, Motorola, Samsung och ZTE anslutit, liksom halvledarbolagen NXP och Qualcomm, operatörerna China Mobile, NTT Docomo, Telecom Italia och Telefonica samt mät- och testföretagen Agilent. Rohde&Schwarz och Signalion.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus