JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Nokia vill ta över brittiska Symbian fullständigt. Idag äger Nokia nästan halva Symbians aktiekapital, men nu vill det finska företaget köpa resterande del – från bland andra Ericsson – för cirka 264 miljoner euro. Samtidigt blir Symbian gratis.
Nokia har lagt ett bud för att ta över de nära 52 procent av Symbian som företaget ännu inte äger. De fyra ägarna Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic och Siemens, som representerar lejonparten av ägandet i Symbian, utöver Nokia, har accepterat budet. Även Samsung väntas acceptera budet, enligt Nokia.

– Detta är en viktig milstolpe i vår mjukvarustrategi, säger Olli-Pekka Kallasvuo, vd på Nokia i ett pressmeddelande.

Idag finns operativsystemet Symbian i 200 miljoner mobiltelefoner, spridda över 235 modeller. Samtidigt påstås operativsystemet ha hela fyra miljoner aktiva utvecklare. Dilemmat idag är dock att operativsystemet finns i en mängd olika varianter – ett enhetligt ekosystem runt Symbian skulle göra det enklare för mobiltelefontillverkare att snabbt nå ut på marknaden med nya modeller.

Nokias köp av Symbian är ett första steg i den riktningen. Företaget avslöjar nämligen att utvecklingen av operativsystemet ska tas över av en nyinstiftad, icke vinstdrivande organisation, döpt till Symbian Foundation.

Symbian Foundation har etablerats av Nokia i samverkan med Sony Ericsson, Samsung, ST Microelectronics, Texas Instruments, AT&T, LG Electronics, Motorola och NTT Docomo, men är öppen för alla som vill till en årskostnad av 1 500 dollar. Operativsystemet blir gratis att använda för medlemsföretag.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus