JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Saab har sålt dotterbolaget Saab Space som gör datorer för rymdbruk till schweiziska Ruag för 335 miljoner kronor. Företaget har varit till försäljning i drygt ett halvår.
Saab Space, med huvudkontor i Göteborg, gör datorsystem, antenner och mikrovågsutrustning för satelliter och bärrakter, bland annat åt den europeiska rymdstyrelsen ESA och åt satellitnavigeringssystemet Galileo.

I mitten av juli kom beskedet att företaget med cirka 500 anställda säljs till Ruag, en schweizisk koncern med flyg-, rymd- och försvarsverksamhet. Köpeskillingen anges till 335 miljoner kronor, men kan bli högre om företaget når ett långsiktigt positivt resultat. Affären ger Saab en reavinst på 100 miljoner kronor.

Tanken att sälja Saab Space har varit aktuell sedan november i fjol, se artikel (länk). Men först nu har Saab hittat en köpare som både är villig att betala ett marknadsmässigt pris och som har ambitionen att vidareutveckla verksamheten, skriver Saab i ett pressmeddelande.

- Med Ruag har vi funnit en överenskommelse som uppfyller båda dessa villkor. Ruag är ett bolag som vi bedömer har förmåga att ytterligare utveckla verksamheten, säger Saabs vd Åke Svensson i ett pressmeddelande.

Köpet omfattar hela bolaget, inklusive avdelningen för mekaniska system i Linköping som gör separationssystem för bärraketer och det österrikiska dotterbolaget Austrian Aerospace som sysslar med digital signalbehandling.

Affären innebär slutet på Saabs engagemang i rymdteknik, ett område där bolaget varit verksamt sedan 1960-talet. Saab Space grundades 1983 för att kommersialisera kunnandet inom rymddatorer. Ericsson köpte 40 procent av aktierna 1992, varvid de båda svenska industrijättarnas rymdverksamheter förenades i Saab Ericsson Space. År 2006 köpte Saab åter ut Ericsson som en del i en mångmiljardaffär där Saab övertog all Ericssons försvars- och rymdverksamhet varvid dagens Saab Space bildades. Som nu alltså övergått i schweizisk ägo.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)