JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Industrin smärtsamt dåligt förberedd för Reach"

Över 40 procent av de som sysslar med produktion och inköp i europeiska och amerikanska elektronikföretag har ingen aning om hur EU:s miljödirektiv Reach påverkar deras bolag. Det framgår av en enkät gjord av produktionsorganisationen IPC.
EU:s miljölagstiftning Reach - Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals - omfattar över 30 000 kemiska substanser varav många används inom elektronikindustrin. Direktivet trädde i kraft 1 juni i fjol, och reglerna kring registering och rapportering kommer att skärpas inom några månader. Men trots det är kunskapen mycket låg om vad Reach innebär, åtminstone att döma av den enkät som produktionsorganisationen IPC genomfört bland europeiska och amerikanska elektronikföretag samt underleverantörer till dessa.

Över 40 procent av personalen inom produktion och inköp angav i enkäten att de inte hade någon kunskap om hur Reach påverkade deras företag. Siffran för chefer var nästan lika låg - omkring 30 procent sade sig ha liten eller ingen kunskap i ämnet. Inte ens ansvariga för miljö, hälsa och säkerhet kunde visa upp särskilt bra kunskaper - här var 28 procent okunniga om innebörden av Reach.

- Enkäten visar tydligt att vår industri är smärtsamt dåligt förberedd, säger Tony Hilvers, IPCs ansvarige för industriprogram, i ett pressmeddelande.

Enligt enkäten hade bara 18 procent av bolagen inventerat eller identifierat vilka substanser i deras produktion som berördes av Reach. En annan talande siffra är att nära 40 procent av de som levererar kemiska substanser till elektronikindustrin överhuvud taget inte hade några planer på Reachregisterering.

För IPC innebär situationen förstås möjligheter att anordna uppenbarligen behövliga konferenser och utbildningar. Sådana går av stapeln som webcasts med början 18 september och som en del av IPCs Midwest Conference & Exhibition den 21-25 september i Schaumburg, Illinois.

Enkäten, besvarad av 749 personer i elektronikindustrin i USA och Europa, finns i sin helhet som pdf-dokument att hämta här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)