JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "I höst ökar halvledarpriserna"

Efterfrågan på halvledare fortsätter att öka från såväl mobilindustrin som pc-tillverkarna. Och eftersom halvledartillverkarna tidigare dragit ned på sina investeringar så växer tillgången inte alls i samma takt som efterfrågan. Resultatet blir ökade priser, menar analytikern Malcolm Penn på Future Horizons som därmed går mot strömmen av branschpessimister.

De flesta analytiker är skeptiska till halvledarbranschens förmåga att vända den nuvarande trenden där priskonkurrens eroderar tillväxten mätt i pengar trots allt fler levererade kretsar. Men Malcom Penn menar att kapaciteten nu växer mycket långsammare än efterfrågan, vilket beror på att tillverkarna redan minskat ner sina investeringsbudgetar. Och eftersom halvledarfabrikerna globalt redan utnyttjas över 90 procent blir resultatet obevekligen prisökningar och påföljande allokeringar och ökade leveranstider, menar Penn. Som även tror att situationen kommer att förvärras under nästa år eftersom investeringarna fortsätter att minska.

- Inga investeringar - ingen kapacitet. Så enkelt är det, och det kommer att ta ett år att åtgärda situationen, säger han i ett pressmeddelande.

- Det finns ingen styrelse för något halvledarbolag som har mage att föreslå ökade investeringar i dagsläget, vilket innebär att de första sådana besluten kan komma tidigast fjärde kvartalet i år, och då är det för sent att öka kapaciteten nämnvärt för 2009. Priserna kommer obönhörligen att stiga, säger han.

Konsekvensen blir att totalmarknaden ökar med mellan 7 och 10 procent i år, tror han. Och för nästa år kan tillväxten bli uppemot 15-20 procent, något som industrin inte upplevt på flera år, menar han.

Han konstaterar att det bara är minnespriserna som i dagsläget trycker ner marknaden. Exklusive minnen har snittpriserna på halvledare redan ökat med 4,8 procent i år, och totalmarknaden har ökat med 12,3 procent. Vilket i hans ögon gör det än mer iögonenfallande att halvledarbolagen fortsätter att skära i investeringarna.

- Det här är första gången i halvledarindustrins historia som investeringarna minskar i ett läge där kapaciteten är på väg att slå i taket, konstaterar han.

Tilläggas bör att Malcolm Penn historiskt hör till de mest optimistiska analytikerna av halvledarbranschen, och att han långt ifrån alltid fått rätt i sina förutsägelser.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)