JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kuba får höghastighetsinternet

I ett nyligen publicerat dokument framgår att Kuba tänker skaffa höghastighetsinternet genom att gå runt USAs embargo. Det finns nämligen planer på att lägga en fiberoptisk kabel mellan Kuba och Venezuela som förväntas bli klar år 2010.
Nätverket Wikileaks har publicerat dokument påskrivna år 2006 av befattningshavare från Kuba och Venezuela som beskriver planer på att bygga ett optiskt kabelnät mellan länderna. Den föreslagna 1500 kilometerskabeln kommer att binda samman Kuba, Jamaica, Haiti och Trinidad med resten av världen via La Guaira, Venezuela.

Samarbetet innebär att Kuba arbetar sig runt USAs embargo, med hjälp av Venezuelas kommunistvänliga president Hugo Chavez. Ön har länge fått förlita sig till långsamma och dyra satellitanknytningar för internetuppkoppling och den kubanska regeringen har under lång tid inte tillåtit kubaner att använda regeringens billigare men långsamma telefonservice så utbudet för medborgarna är inte särskilt stort.

Tiderna verkar dock ha förändrats. De senaste månaderna har Raul Castro, broder till Kubas före detta ledare Fidel Castro, tillåtit vanliga medborgare att använda mobiltelefoner, fast kostnaden för en mobiltelefon är högre än vad de flesta kubaner har råd med.

Enligt Wikileaks indikerar dokumenten att den fiberoptiska kabeln mellan Kuba och Venezuela kommer att tillåta överföring av data, video och VoIP-samtal. Överenskommelsen har också som mål att hjälpa till att bygga upp handeln mellan Kuba, Venezuela och resten av världen.

Förväntansfulla användare får dock vänta på höghastighetsinternet ett tag till då kabeln inte uppskattas bli klar förrän 2010.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)