IMT Advanced lär inte bli kommersiellt tillgängligt de närmaste tio åren. Men den tiden lär behövas om alla krav från ITU ska uppfyllas och tillräckligt med spektrum allokeras för ändamålet.
100 MBit/s låter kanske inte som så stor ökning jämfört med LTE. Men i IMT Advanced ska 100 Mbit/s vara genomsnittsdatatakt i full rörlighet - i LTE är det nära topphastigheten. Och för stationära eller måttligt rörliga mottagare ska nerlänken klara 1 Gbit/s. Därtill får signalen inte ta mer än 10 ms tur och retur till basstationen, och en ny uppkoppling ska kunna göras på under 100 ms.
Den riktiga utmaningen blir dock spektrumtilldelningen. Dagens LTE kräver upp till 20 MHz kanalbredd, men med IMT Advanced krävs mer, mellan 40 och 100 MHz. Den typen av spektrumtilldelning har aldrig gjorts förut. Enligt Erik Ekudden, standardiseringsansvarig på Ericsson, som deltagit i förhandlingarna om IMT Advanced blir detta den svåraste nöten att knäcka.
- Det är upp till regeringar och myndigheter världen runt att allokera sådant spektrum. Industrins utmaning är att försäkra att sådant spektrum blir tillgängligt för IMT Advanced säger han till nyhetsbrevet Unstrung.
Förutom de höga kapacitetskraven ingår i kraven på IMT Advanced även systemen ska fungera globalt, vara bakåtkompatibla med tidigare mobilsystem, ha hög tjänstekvalitet, hög användarvänlighet och god kostnadseffektivitet. Allt specificeras i ett dokument som ITU presenterade i juli.
Tanken är att IMT Advanced ska utgöra den naturliga fortsättningen på IMT 2000, den standard som definierar vad som räknas som 3G-teknik. Här ingår idag WCDMA, CDMA2000, TD-SCDMA, Edge, Dect och Wimax. De första fem var med i originaldokumentet från 1999 medan Wimax (egentligen det något bredare begreppet IP-OFDMA TDD WMAN) inkluderades först i fjol.
Hur motsvarande lista för IMT Advanced kommer att se ut är ännu inte avgjort. Förslagen ska presenteras på ett ITU-möte i oktober. LTE och Wimax är de mest uppenbara kandidaterna, men frågan är om dessa båda läger tänker fortsätta slåss eller göra gemensam sak. Just den möjligheten erbjuds ju i arbetet med det nya dokumentet, men åsikterna går isär om sannolikheten för att detta ska inträffa.
Både standardiseringsorganet IEEE, som backar upp Wimax, och mobilbolagens organisation 3GPP som backar upp LTE säger officiellt att de vill närma sig varandra. Men från Ericsson låter det annorlunda.
- Vi ser ingen trend att lägga allt i samma hink, röra om och se vad som kommer ut. Teknisk harmonisering är inte så enkelt. Det finns starkt stöd för båda, säger Erik Ekudden till Unstrung.
Mobilnät som bygger på IMT Advanced väntas få kommersiell betydelse om 10-15 år, alltså 2018-2023. ITU räknar med att spika specifikationen för radiogränssnittet tidigt 2011.