JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Höjt bud lät Mentor köpa brittisk termosimulering

EDA-jätten Mentor Graphics höjde budet på brittiska Flomerics, mest känt för verktyg för termiska beräkningar i elektronikkonstruktioner, från 300 till 360 miljoner kronor. Det var uppenbarligen vad som behövdes för att övertyga Flomerics aktieägare.
Att Mentor Graphics mottagit ett fientligt uppköpsbud från ärkerivalen Cadence (se artikel) hindrar inte företaget från att själv göra förvärv. I maj gjorde man ett första försök att köpa brittiska Flomerics, men budet, värt nära 300 miljoner kronor, förkastades av Flomerics styrelse som ansåg att företaget var mer värt. I början på juli höjde Mentor budet till 360 miljoner kronor, och det var tydligen vad som behövdes.

Häromdagen meddelade Mentor att man nu äger 75 procent av aktierna i Flomerics och har påbörjat tvångsinlösen av resterande aktier och planerar avlista bolaget från börsen i slutet av augusti.

Flomerics har haft goda framgångar med sina verktyg för termisk simulering av elektronikkonstruktioner, där man nått en marknadsledande position. Verktygen kan användas för allt från enskilda kretsar och kapslar till kretskort hela system, och kan redan idag fungera ihop med Mentors kretskortsverktyg, samt med de flesta av marknadens mekanik-cad-program.

På algoritmerna, som bland annat bygger på grundläggande teori för flödes- och termodynamik, har Flomerics även tagit fram termiska simuleringsverktyg för andra områden som datacentraler och hela byggnader. Vad Mentor har för planer för dessa verktyg är inte känt, men de ligger definitivt utanför Mentors hittillsvarande intressesfär.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)