JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cool polymer kan kyla kretsar

Amerikanska forskare har visat upp en mikrometertunn polymerfilm som kan ändra temperatur med 12 grader när den utsätts för ett elektriskt fält. Forskarna hoppas att polymeren ska få användning inom elektronikindustrin för att kyla halvledarkretsar.
Att material kan fås att ändra temperatur som funktion av elektriska fält är inget nytt. Men hittills har temperaturvariationerna skett i keramiska material, och vid så höga temperaturer - över 220 grader C - att den praktiska nyttan varit försumbar. Forskare vid Penn State University har nu tagit fram en polymer som vid bara 55 grader C kan kylas 12 grader med ett pålagt fält.

Resultatet, som beskrevs i senaste utgåvan av Science, bygger på den så kallad elektrokaloriska effekten som arrangerar om atomerna i polymeren och på så sätt ändrar dess temperatur. Polymerfilmen forskarna tagit fram är bara mellan 0,4 och 2,0 mikrometer tunn, men är trots det sju gånger bättre på att leda bort värme än tidigare presenterade keramiska material med liknande egenskaper, skriver forskningssajten physorg.com.

- I en polymer är atomerna lättare att flytta med elektriska fält än i en keram, så den elektrokaloriska effekten blir starkare, förklarar forskningsledaren Qiming Zhang för physorg.dom.

Resultaten är enligt forskarna lovande för kylning av elektronik, och kan på sikt integreras i substratet till halvledare. Till skillnad från de keramiska materialen innehåller polymererna inte något bly, vilket också tilltalar elektronikindustrin.

Än så länge kräver dock polymeren 120 V matning för att uppnå kyleffekten. För elektronikändamål är det alldeles för högt, några tiotals volt vore mer idealt. I takt med att forskarna får ökad förståelse för den elektrokaloriska effekten kan dock sådana material komma fram.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)