JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blandade bud om halvledarkonjunkturen

Kommer halvledarmarknaden att vika under det närmaste åren då efterfrågan på konsumentproudukter väntas gå ner? Eller kommer marknaden att gå upp eftersom priserna stiger då tillverkarna inte bygger ut produktionen i takt med efterfrågan? Analytikernas åsikter går isär.
I förra veckan hävdade analytikern Malcolm Penn på Future Horizons att hösten 2008 och våren 2009 blir urstarka för halvledarindustrin, och att tredje kvartalet kommer att visa en ökning på minst 10 procent, se artikel (länk). Han hänvisade bland annat till att försäljningen under juni var starkare än väntat, och att alla sektorer utom minnen uppvisade stigande snittpriser.

Utifrån samma siffror ger en annan analytiker, Richard Gordon på Gartner, en helt annan prognos. Trots att försäljningen var starkare än väntat i juni tror han på en ytterst måttlig ökning under hösten, omkring 3 procent mer än fjolåret, vilket skulle ge en helårssiffra för 2008 kring 4 procent högre än 2007.

Även för 2009 är Gordon försiktig, och tror att våren blir svag medan en uppgång möjligen kan komma till hösten. En sådan uppgång skulle dock stanna under 10 procent, säger han. Huvudskälet till pessimismen är vikande efterfrågan på konsumentprodukter.

- I dagens ekonomiska tidevarv är det ofrånkomligt att konsumenterna kommer att spendera allt mindre på elektronik, även i de stabilaste av industrisektorer och marknader, säger han i ett pressmeddelande och hänvisar till den amerikanska bolånekrisen, de höga oljepriserna och andra faktorer som hämmat den ekonomiska utvecklingen på sistone.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)