JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson gör Bangladesh till skyltfönster

Tillsammans med tre lokala teleoperatörer ska Ericsson testa hur HSPA-nätet kan användas för utbildning och hälsovård. Allt i syfte att överbrygga den digitala klyftan mellan fattiga och rika i Bangladesh, och för att visa upp dagens möjligheter med mobilt bredband i utvecklingsländer.
I Bangladesh, ett land med över 150 miljoner invånare varav många aldrig har använt en mobiltelefon, ska Ericsson dra igång projektet Alokito Bangladesh - Upplyst Bangladesh - i samarbete med lokala myndigheter och tre operatörer. Runt huvudstaden Dhaka ska ett HSPA-nät användas för att visa tjänster inom utbildning, hälsovård, övervakning och underhållning.

Ambitionen är att visa upp hur modern teknik kan användas för social och ekonomisk utveckling i ett land med stora skillnader mellan rika och fattiga, och där den digitala klyftan är både bred och djup. Det brittiska nyhetsbrevet 3g.co.uk påpekar att landets BNP ökat stadigt under de senaste tio åren, och att telekom varit avgörande för den utvecklingen.

Försöket äger rum mellan augusti och oktober, och ska bland annat innehålla distansundervisning via mobilnätet, möjligheter till medicinsk diagnostik och rådgivning på distans, mobil övervakning, videosamtal och en del underhållning.

Myndigheterna är förstås positiva:

- Vi välkomnar alla initiativ kring nya möjligheter med modern och billig teknik för Bangladesh konsumenter. Jag tror att många abonnenter i Bangladesh skulle ha stor fördel av höghastighetsinternet via HSPA, säger Manzurul Alam, ordförande i BTRC, Bangladeshs motsvarighet till Post- och Telestyrelsen.

För Ericsson ger testerna ett sätt att visa upp och marknadsföra sina tjänster och produkter.

- Vi kommer att visa upp hela potentialen för bredbandstjänster, och hur ett effektivt och ekonomiskt överkomligt HSPA-nät kan tjäna som grund för en bred introduktion till Internet, säger Arun Bansai, chef för Ericsson i Bangladesh.

Förutom de tre operatörerna Warid, Grameenphone och Telecom Malaysia kommer även ett antal partner att medverka för utbildnings- och hälsovårdstjänsterna.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)