JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips kapar sista bandet till TSMC

För 22 år sedan hjälpte Philips den taiwanesiska regeringen att dra igång foundryt TSMC. Nu säljer holländarna sin sista andel i bolaget.

Philips investering i taiwanesisk produktion torde vara en av företagets bättre satsningar. När Taiwans myndigher började fundera på att starta halvledartillverkning år 1986 gick budet runt till aktörerna på världsmarkaden, men bara Philips nappade. Enligt tidningen Electronics Weekly handlade det inte om någon kontantinsats - allt Philips behövde göra var att bidra med sin kunskap, processteknik, konstruktionsmetodik och erfarenhet av fabriksbyggen.

Idag är TSMC en av världens största halvledartillverkare och har ett börsvärde över 50 miljarder dollar. Philips har successivt sålt av andelar i bolaget, men har aldrig avslöjat hur mycket man tjänat på affären. De sista aktierna såldes häromdagen för 600 miljoner dollar. Tidigare försäljningar har enligt Electronics Weekly inbringat totalt omkring tio miljarder dollar.

Philips nära relation med TSMC anses också ha varit av fundamental betydelse när man knoppade av sitt halvledarbolag i NXP. Sedan starten har NXP successivt avvecklat sin egen tillverkning till förmån för produktion hos TSMC och andra foundries.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)