JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ikea investerar grön halvmiljard

Ikea har bildat ett riskkapitalbolag som ska investera en halv miljard kronor i nordiska företag inom miljövänlig teknik, som solpaneler, lysdioder och alternativ energi. Initiativet kommer från Peter Kamprad, son till Ingvar Kamprad.

Billiga effektiva solpaneler och fler energibesparande belysningar kan snart ingå i Ikeas sortiment, jämte miljövänligare material i möbler och inredning. Åtminstone om satsningen på Ikea Greentech slår väl ut. Det halvårsgamla bolaget Ikea Greentech AB med säte i Lund letar just nu efter intressanta nordiska företag att investera i. I kassan finns 500 miljoner kronor, tillskjutna från Ikeas tre moderbolag.

Bolaget har ännu inte gjort någon investering men räknar med att den första ska vara klar före jul. Ambitionen är att på kort sikt hitta fyra-fem bolag att investera i, och att inom två år ha en portfölj med 8-10 företag. Fler ryms inte, eftersom tanken är att vara långsiktiga aktiva ägare med en medeltid i bolagen på 5-7 år, säger vd Johan Stenebo till tidningen Miljöaktuellt. Och mer än 20 procent vill man inte äga, säger han till tidningen Ny Teknik.

Han räknar med att de första produkterna från satsningen kommer att finnas i Ikeavaruhusen inom 3-4 år. Företagen som kan komma i fråga för investering ska antingen utveckla produkter som direkt kan säljas i Ikeas 270 möbelvaruhus eller kunna leverera material, komponenter eller miljövänliga produktionsprocesser till någon av Ikeas 1300 underleverantörer. Utan anknytning till Ikea blir det inga investeringar. Ikea vill medverka i produktutvecklingen och bland annat genom inköps- och distributionsavtal hjälpa till med kommersialiseringen.

Drömprodukten, enligt Johan Stenebo, är en glödlampa som kan ersätta konventionella lampor, och som har det naturliga skenet som lågenergilampor idag saknar. Helst utvecklad av en skandinavisk aktör.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)