JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarbranschen investerar igen

I år ser investeringarna i halvledarbranschen ut att minska med omkring 20 procent. Men redan nästa år ökar investeringarna igen, i samma storleksordning. Över 20 nya fabriker ska börja byggas, och över 50 ska förses med ny utrustning.

Den hårda prispressen i halvledarbranschen, i synnerhet inom minneskretsar, har tvingat många halvledarbolag att skjuta investeringar i ny produktionskapacitet på framtiden. Inte minst gäller det i Japan, det land som brukar toppa listorna över halvledarinvesteringar. Totalt ser investeringarna i utrustning ut att minska med 20 procent i år, och investeringarna i fabriksbyggen med 38 procent. Det gör att den totala produktionskapaciteten bara ökar med 9 procent i år, jämfört med 17 procent i fjol.

Nästa år kan bli betydligt ljusare. I sin färska "World Fab Forecast Report" spår halvledarbolagens samarbetsorganisation Semi att utrustningsinvesteringarna ökar med 20 procent, och att fabriksinvesteringarna ökar med 50 procent. Ändå kommer inte den totala kapaciteten att öka med mer än 10 procent.

I år är det bara fyra halvledarbolag i världen som investerar över 1,5 miljarder dollar - nästa år väntas det bli dubbelt så många. Totalt räknar Semi med att 53 fabriker ska förses med ny utrustning och 21 helt nya fabriker ska börja byggas.

Nyinvesteringarna görs till största delen i den absolut senaste tekniken. I år går 90 procent av alla investeringar till produktion på 300 mm-skivor, och nästan 70 procent till produktion på 65 nm och mindre geometrier.

Tillväxten drivs framför allt av minnesproducenter och foundries i Sydkorea och Taiwan. Dessa länder väntas passera Japan i investeringsligan 2009. Minneskretsarnas andel av den totala halvledarproduktionskapaciteten väntas därmed öka från 40 procent i år till 42 procent 2008, medan foundrynas andel på 20 procent väntas bli oförändrad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)