Det är i en intervju med Dagens Industri som NSN:s chef Simon Beresford-Wylie avslöjar att ha släppt några nyckelområden. Reträtten innebär dock inte att företaget ger upp kampen mot Ericsson. Tvärtom visar siffrorna för första halvåret att NSN vuxi snabbare än både Ericsson och Alcatel-Lucent. Hur det gått gentemot Huawei är höljt i dunkel eftersom företaget inte lämnar några kvartalsrapporter.
– Vi skiljer oss lite från en av våra stora konkurrenter. Med bred pensel kan man säga att multimedia är det som skiljer oss. Vi har partner på området, konsultverksamhet och integrationslösningar – men vi kommer inte att köpa en massa applikationsföretag eller satsa på forskning och utveckling där, säger Simon Beresford-Wylie till DI.
NSN slår också till reträtt när det gäller passiva optiska nät med gigabithastighet, GPON. Ericsson köpte Entrisphere i februari i fjol för att stärka sitt utbud på området. Tekniken används av bland annat Verizon i USA. Även BT och AT&T har omfattande fälttester.
Simon Beresford-Wylie säger till DI att han är tveksam till att operatörerna kan få god avkastning på den typen av investeringar.
Han hävdar också att NSN blivit betydligt mer selektiv när det gäller vilka upphandlingar företaget deltar i. Resultatet har blivit bättre lönsamhet.
– Vi var bland de första att dra en gräns – vi hade kommit till en punkt där hela branschen hotades. Våra kunder förstår att vi måste vara hälsosamma och stabila för att kunna hjälpa dem till nästa fas”, säger Simon Beresford-Wylie.
Han tror också att telekombranschen har mognat och att de höga tillväxtnivåerna är borta för alltid.
– Vi siktar på 10 procent rörelsemarginal vid slutet av nästa år. Så det är 10 procent, inte 20, säger Simon Beresford-Wylie.