JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Kommer mobilsamarbetet i Sony Ericsson att brytas upp? Ska bolaget säljas? Börsnoteras på egna ben? En tidningsintervju med Sonys chef Howard Stringer har satt igång en rad rykten och spekulationer.
En intervju med Sonys koncernchef och styrelseordförande Howard Stringer i den tyska tidningen Die Welt har satt igång en flora av spekulationer kring bolagets framtid. I intervjun säger Stringer att han inte är nöjt med hur bolaget styrs idag, och att ett samägt bolag har svårt att vara lika slagkraftigt och snabbfotat som ett bolag med en enskild ägare.

På frågan om Sony Ericsson finns om tre år svarar Stringer: "Vi måste tillbaka till samarbetet vi hade för två år sedan. Annars måste samriskbolaget få en egen lösning".

Sonys vd Ryoji Chubachi tonar dock ner ryktena. Han säger till nyhetsbyrån Bloomberg i en kommentar att "vi kommer att fortsätta med Sony-Ericssonbolaget", dock utan att utveckla vad det innebär.

Telekomanalytikern Helena Nordman-Knutson på investmentbanken Öhman, som oftast är kritisk till Ericssons agerande, menar dock att för Ericsson vore det bästa alternativet att avveckla sitt ägande.

- Det är för riskabelt och ger inte längre någon fördel för Ericsson, säger hon till tidningen Ny Teknik.

Hon menar att Sony är en mer naturlig ägare än Ericsson eftersom mobiltelefoner numera är konsumentelektronik. Och hon ser den färska affären mellan ST och plattformsbolaget EMP som ett första steg på vägen till att Ericsson släpper mobiltelefonerna.

En teoretisk möjlighet är förstås att båda ägarna släpper greppet om Sony Ericsson genom att börsnotera bolaget och låta det stå på egna ben. Tanken har vädrats på ett par diskussionsforum på nätet, utan kommentarer från vare sig någon av ägarna eller några av de sedvanliga analytikerna.

Sony Ericsson har på kort tid gått från att vara ljuset i mobilklassen till att bli något av en strykpojke. Marknadsandelen har gått ner från 8,9 procent till 7,5 procent, och företaget som för något år sedan aspirerade på tredjeplatsen på mobilmarknaden ligger nu på femte plats.

Den senaste kvartalsrapporten gav vid handen att vinsten var så gott som utraderad, och följdes av ett sparpaket där 2 000 tjänster skulle bort från bolaget. Analytiker menar att företaget oavsett ägarbild har två tuffa år framför sig, se artikel (länk).
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus