JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blogg om FPGA gav jobb som konsult

När Sven-Åke Andersson för två år sedan sa adjö till Ericsson med ett avgångsvederlag i bagaget startade han en blogg om FPGA-konstruktion. Den blev inkörsporten till hans nuvarande jobb - konsult med asicuppdrag på Huawei.

Efter 30 år på Ericsson, varav 15 som asickonstruktör, ingick Sven-Åke Andersson i en av de stora grupper anställda som erbjöds och accepterade avgångsvederlag. Och precis som många andra i samma sits startade han ett eget företag och försökte sälja sina tjänster som konsult.

- Men det gick inget vidare, att komma som enmanskonsult är inte så enkelt, berättar han.

I stället bestämde han sig för att lära sig FPGA-konstruktion. Och att dokumentera processen på en blogg, kallad www.fpgafromscratch.com. Så Sven-Åke beställde ett utvecklingskit från Xilinx och satte igång att experimentera.

- Jag kunde väldigt lite om FPGA från början, hade aldrig designat någon förut. Bara jobbat en del med verifiering.

Bloggen växte efterhand som Sven-Åke lärde sig mer. Tonen är hela tiden mycket ärlig - både bakslag och framsteg dokumenteras i detalj. Något som uppenbarligen uppskattades av besökarna.

- Jag fick massor av besökare, från hela jorden. Mycket från Asien, men också från hela Europa och från USA.

Han hoppades sälja bloggen till Xilinx, men företaget nappade inte. Genombrottet kom i stället när sajten Programmable Logic Design Lines redaktör Clive Maxfield fick upp ögonen för Sven-Åkes blogg, och skrev att den var "the most fantastic on-going tutorial on learning how to design with FPGAs from the ground up" (länk).

- Den artikeln är fortfarande, ett år senare, en av de mest lästa där, säger Sven-Åke.

Bloggen är nu uppe i 48 kapitel, från introduktion och genomgång av de olika verktygen, simulering, benfördelning, LCD-drivning och konsten att skriva drivrutiner till en genomgång av Xilinx processorkärna Microblaze. Därtill finns numera några kapitel om System C, om Linux och om Mac. Fast sedan något år tillbaka hinner Sven-Åke bara uppdatera bloggen sporadiskt.

- Jag fick ett jobb. Johan Rilegård (vd på konsultföretaget Orsoc) hade läst min blogg och mailade mig ett jobberbjudande. Så idag sitter jag på Huawei och jobbar med asicdesign, berättar Sven-Åke.

Han säger att han hoppas få till några fler kapitel i bloggen. Men när det ska hinnas med är osäkert. För parallellt med asicarna åt Huawei så driver han tillsammans med sin fru en av Stockholms minsta bed & breakfast-anläggningar. Den har bara ett rum, men det är fullt jämt.

- Det heter 4trappor, och det är perfekt att ha något som börjar med en siffra. Då kommer man tidigt i sökmotorernas resultatlistor, säger han och delar där med sig av ett branschknep.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)