JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnare och förlorare hos ST-NXP-EMP

Ericssons 3G-stack, NXPs signalprocessor och Armkärnan - det är vad fusionen ST-NXP-EMP kommer att satsa på i sin kommande gemensamma kostym. Frågetecknet gäller framför allt radiokretsarna. Åtminstone om man får tro en analys från Forward Concepts.
När de tre mobilkretsföretagen ST, NXP och Ericssons plattformsbolag EMP nu ska bli ett bolag så ställs den blivande ledningen inför en rad beslut. De tre bidrar alla med teknik som i vissa fall är överlappande, och där det samägda bolaget kommer att tvingas välja vilken häst man vill satsa på. Analysföretaget Forward Concepts har i en analys (länk) pekat ut vad man tror är de sannolika valen.

När det gäller 3G-mjukvaran framstår EMPs bidrag som den klara vinnaren. NXPs bidrag här, Comnion, är licensierad från Infineon vilket gör den till ett osannolikt val.  ST använder en stack från Nokia, som knappast kan tänkas vilja sälja den vidare till andra aktörer. EMPs stack är sålunda det självklara valet, enligt Forward Concepts.

För DSP-kärnan i basbandskretsarna är valet inte lika givet - det står mellan den av EMP licensierade kärnan Ceva-X och NXPs Embedded Vector Processor, EVP (se expertartikel i Elektroniktidningen, länk). ST har ingen egen kärna. Forward Concepts tror att valet faller på EVP, som idag används i mobiler för Kinas TD-SCDMA-standard.

Det allra svåraste valet blir radiokretsarna. Här har ST lång erfarenhet av konstruktioner som levererats till Nokia, och det är oklart hur rättigheterna till dessa är fördelade mellan bolagen. Såväl NXP som EMP har egenutvecklade kretsar för ändamålet. Enligt Forward Concepts är det slantsingling som avgör framtiden här.

En tydlig vinnare för applikationsprocessorn är brittiska Arm. För alla tre bygger sina applikationsprocessorer på just den kärnan. STs plattform Nomadik och NXPs plattform Nexperia är välutvecklade Arm-tillämpningar, liksom Texas Instruments Omap som EMP använt. Forward Concepts gissning är att Texas Instruments åker ut och valet står mellan Nomadik och Nexperia.

Forward Concepts hoppas också att det nya bolaget väljer ett mindre tungvrickande namn på det nya bolaget än bokstavskombinationen ST-NXP-EMP. På den punkten är det lätt att hålla med.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)