JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dags igen för jätte-GSM-affär i Indien

Den indiska operatören BSNL ska i morgon börja ta emot anbud för världens hittills största upphandling av GSM-utrustning, värd cirka 60 miljarder kronor. BSNL vill bygga ut 93 miljoner linjer, varav en fjärdedel med 3G-teknik.
Den statsägda indiska operatören BSNL påbörjade denna upphandling före sommaren, men intresset från telekombolagen var så stort att man var tvungen att göra om förfarandet och skjuta på upphandlingen, skriver nyhetsbrevet GSMA Mobile Business Briefing. Nu är det dock dags, och Ericsson nämns som en av förhandsfavoriterna.

Upphandlingen, 93 miljoner telefonlinjer, är troligen världens största enskilda order på GSM-teknik, och ska vara värd omkring 60 miljarder kronor. En fjärdedel av linjerna är reserverade för 3G. Ordervärdet är avsevärt större än de 43 miljarder kronor som tidigare angivits.

Av de 93 miljoner linjerna får högst 50 miljoner köpas från samma leverantör, enligt upphandlingsdirektiven. Leverantören måste också åta sig att underhålla nätet i minst sju år.
 
Enligt indiska Economic Times ska BSNL dra igång sin första 3G-tjänst i slutet av året, med utrustning från just Ericsson. Den ska omfatta 5 miljoner linjer, men har dock inte levererats ännu.

- Vi hoppas få utrustningen från Ericsson i december, säger en talesperson för BSNL till den indiska tidningen.

Ericsson lär ligga bra till även för den nya ordern och har bekräftat för nyhetsbyrån Six att man är med i processen. Men konkurrensen blir hårdare än tidigare då BSNL hävt kravet att leverantören måste vara lönsam, vilket öppnar för Motorola och Alcatel-Lucent som tidigare inte fått delta i BSNLs upphandlingar just av detta skäl.

Att prispressen blir hård är ingen svår gissning. En tidigare upphandling från BSNL slutade med att Ericsson fick 60 procent av kontraktet och Nokia-Siemens resterande 40 procent. Men Nokia Siemens ansåg att priset var för lågt och drog sig ur, varefter Ericsson erbjöds även den andelen men tackade nej.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)