JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Falska minnen i Kina upprör

Det ryktas att en stor mängd falska NAND-minnen har påträffats i Kina. Framförallt har Samsung råkat illa ut. Kretsar med företagets namn, utan chips inuti, har påträffats i en uppsjö olika sammanhang.
Falska produkter är inget nytt, speciellt inte i Kina. Men nu går ryktet att en stor mängd flashminnesbaserade produkter, som exempelvis USB-minnen och minneskort för datorer, har påträffats med tomma minneskapslar. Kretsarna sägs vara märkta med Samsung Electronics, som är världens största NAND-flashtillverkare.

Det är på intet vis första gången som falska elektronikkomponenter dyker upp i Kina. Det som däremot oroar extra denna gång är att flashminnesbaserade produkter är så vitt spridda i världen. Risken är alltså stor att de falska minnena kommer att nå både Europa och USA. Och eftersom flashprodukter alltid kommer förseglade till komponentdistributörer och återförsäljare av datorer kan dessa inte heller testa produkterna.

Ytterligare ett dilemma är att NAND-tillverkarna redan idag lider av en oerhörd prispress. De falska minnena säljs just nu till ett mycket lågt pris, vilket kommer att skada minnestillverkarna än mer.

Varken Samsung eller någon annan minnestillverkare har officiellt velat kommentera det som sker.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)