JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telenor kastar ut ZTE

Operatören Telenor hävdar att kinesiska ZTE har brutit mot etiska regler och därför inte är välkommen att diskutera några som helst affärer sex månader framöver. ZTE skyller på en enskild anställd.

Telenor har bannlyst den kinesiska telekomleverantören ZTE från att delta i upphandlingar fram till 3 mars nästa år. Motiveringen är "ett brott mot Telenors uppförandekod" säger Telenor till nyhetsbyrån Reuters. Stoppet gäller hela Telenorkoncernen.

Exakt vad brottet består i vill varken Telenor eller ZTE gå in på. Men sajten Light Reading hänvisar till en källa som hävdar att en eller flera ZTE-anställda försökt muta sig till ett kontrakt hos Telenor.

ZTE skyller allt på en enskild anställd. I ett officiellt uttalande säger bolaget att "situationen uppstått då en anställd på ett ZTE-dotterbolag har agerat på egen hand. Individen har bestraffats och vi överväger rättsliga åtgärder".

ZTE har levererat GSM-utrustning till Telenor. Enligt tidningen Ny Teknik används dessa system i utvecklingsländerna, men inte i Skandinavien.

ZTE uttyds Zhong Xing Telecommunications Equipment Company och är Kinas näst största telekomtillverkare med 40 000 anställda och en omsättning 2006 på 24 miljarder kronor. I Sverige har företaget ett kontor i Kista med drygt 20 anställda.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)