JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU vill sponsra svenska Kinaspanare
Nyfiken på att göra affärer i Kina men vet inte i vilken ände du ska börja? Hjälp finns att få. EU och Kina organiserar tillsammans ett introduktions- och utbildningsprogram för unga chefer på små och medelstora företag, gärna inom elektroniksektorn, och står även för en stor del av deltagarnas kostnader.

Om Kina ska bibehålla sin nuvarande kraftiga tillväxt behövs fler chefer och experter. Samtidigt behöver EU öka sitt handelsutbyte med Kina. För att tillgodose båda dessa önskemål har EU-kommissionen och Kinas regering tillsammans skapat programmet METP,  Managers Exchange and Training Programme, där unga chefer på små och medelstora företag i Europa erbjuds ett brett kontaktnät och 10 månaders betald utbildning i Kina om såväl språk som kultur och affärsmöjligheter. De utvalda får till och med en månadspeng på 1000 euro under tiden.

- För att bli framgångsrik i Kina krävs ingående kunskaper om ekonomi, kultur och företagsetik. Och det är just detta METP erbjuder. Landet och dess företagskultur är fortfarande okända för de flesta europeiska företagsledare, säger Stefan Hell, METPs programansvarige i Beijing i ett pressmeddelande.

- Vi ser gärna sökande från elektronikbranschen eftersom elektronik är en mycket viktig industri för Kina, säger METPs PR-ansvarige Steffi Fahjen till Elektroniktidningen.

Motsvarande möjligheter till förkovran i Europa ges även kinesiska chefer. Totalt satsar EU och Kina 230 miljoner euro på programmet.

Intagningen till programmet sker i fyra omgångar, varav de första två redan är slutförda. Ansökan till omgång 3 har precis öppnat, och för sista chansen, omgång 4, är sista ansökningsdatum 4 januari. De sökande ska ha akademisk examen, vara mellan 25 och 40 år och ha minst fem års arbetslivserfarenhet men behöver inte några förkunskaper i kinesiska språket. För att komma ifråga ska den sökande också presentera en "trovärdig och tvingande" plan för verksamheten i Kina.

Mer information finns på www.metp.net.ch.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)