JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Containerlåset tog priset

Det blev containerlåset från Loxystems, med elektronik utvecklad av Informasic, som tog hem årets Swedish Embedded Award i företagsklassen. I studentkategorin vann bidraget BlueUSB från två teknologer på KTH och i kategorin Micro/Nano vann företaget DST Control med en gyrostabiliserad plattform för bild- och datainsamling.

- Det här är ett starkt kvitto på vår förmåga att gifta ihop elektronik med verkstadsindustrin. Vi är oerhört glada för priset och kommer förstås att använda detta i vår marknadsföring och på andra sätt framöver, säger Leif Åkesson, vd på Informasic som utvecklat elektroniken i containerlåset Rat, Remote Controlled Access Twistlock.

Låset, som beskrevs i Elektroniktidningen i april i år (länk), är framtaget och marknadsförs av uppstickarföretaget Loxystems. Och enligt Leif Åkesson är priset ännu viktigare för det bolaget.

- I deras bransch finns en viss skepsis mot ny teknik och det här priset ger ökad trovärdighet. Att någon annan än de själva säger att "detta är bra" är mycket viktigt, säger Leif Åkesson.

Låset används för att koppla samman containrar på fartyg. Till det yttre är det väldigt likt dagens mekaniska lösningar, men poängen är att det med total säkerhet kan låsas och låsas upp via radio, vilket ger både bättre arbetsmiljö i hamnarna och snabbare lastning och lossning med stor besparingspotential som följd. Utvecklingen har pågått i flera år och börjar nu bära frukt - de första låsen är på väg ut på marknaden.

Företagspriset i Embedded Award består framför allt av äran. I studentklassen får vinnarna därtill 50 000 kronor kontant. Den checken togs i år hem av Daniel Magnusson och Johan Frisk från KTH Campus Telge, som utvecklat en trådlös, Bluetoothbaserad USB-länk kallad BlueUSB. Den består helt enkelt av två radioförsedda USB-stickor som ersätter USB-kabeln, och kan användas både i hemmiljö, exempelvis för lättare åtkomst av hemelektronik, och i industritillämpningar där kablar kan vara dyra och svåra att installera. Elektroniktidningen beskrev produkten i augusti, se länk.

Det tredje priset, i kategorin Micro/Nano, togs hem av linköpingsföretaget DST Control vars kameraplattform Colibri föll juryn i smaken. Colibri är en gyrostabiliserad plattform som är extremt lätt, den väger bara ett kilo i stället för dagens tio gånger tyngre motsvarigheter. Tanken är att den ska sitta på små obemannade flygande farkoster, UAV:er, för att dessa ska kunna ta skarpa bilder och samla in data som kräver stabilitet.

- Vår kamera har också bättre prestanda än dagens alternativ. Bilderna blir mer stabila och man kan se längre bort eftersom kameran kan zooma bättre, säger Jan-Erik Strömberg på DST Control till Elektroniktidningen.

Plattformen är helt nykonstruerad, med en egen servomotor och FPGA-baserad elektronik och signalbehandling. Tre gyron och tre accelerometrar håller koll på kamerans rörelser och stabiliserar systemet. Kameran kan därtill vid behov styras från marken via en radiolänk. Företaget har gjort allt själva - hårdvara, mjukvara och mekanik som hölje och plastdetaljer.

Fem produkter har redan levererats till en kund som ska använda plattformen i rullande markrobotar. Ytterligare tio kameror ska tillverkas inom kort. På Tekniska Mässan visar företaget upp en tillämpning med en vanlig videokamera, men plattformen kan lika gärna användas för värmekamera, nattseende kamera eller något annat.

- Även husmäklare har börjat visa intresse för att ta foton på objekten från luften - det påstås att det säljer bättre, säger Strömberg.

Swedish Embedded Award delades i år ut för sjätte gången. Bakom priset står IM-föreningens sektion Embedded Technology, Elektronikindustriföreningen, expertnätverken Minst och Tekniq, Stockholmsmässan samt branschtidningen Elektronik i Norden.

 

Glädjestrålande pristagare - från vänster Håkan Johansson och Jonas Olsson från Informasic, Dag Tryggö, Loxystems, Leif Åkesson, Informasic, Jan-Erik Strömberg, David Steen och Magnus Sundstedt från DST Systems samt Daniel Magnusson och Johan Frisk från KTH.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)