JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt fler gillar öppen källkod
Sajten Opencores, som säger sig vara världens största community för nedladdning av IP-block i öppen källkod, har nyligen passerat milstolpen 20 000 registrerade användare.
Sedan driften av sajten Opencores togs över av det svenska konsultföretaget Orsoc för ett år sedan har intresset ökat rejält. Nyligen registrerade sig den 20 000:e användaren, och varje dag ansluter 200 nya användare. Om trenden håller i sig, vilket Johan Rilegård på Orsoc tror, så har sajten 50 000 registrerade användare inom ett halvår. Sajten räknar för närvarande in 70 000 unika besökare varje månad.

- När vi tog över fanns knappt 5 000 registrerade, och den registreringen var mycket enklare så dem har vi inte räknat med i våra 20 000, säger Johan Rilegård.

Lockbetet är gratis nedladdningsbara IP-block för konstruktion av FPGA:er och asicar. Drygt 550 sådana block finns, från processorer till periferienheter och block för signalkryptering. För att kunna ladda ner blocken krävs dock att man registrerar sig, och då berättar vem man är och vad man har erfarenhet av. Registrerade användare får även ladda upp egna IP-block.

Johan Rilegård understryker att många av besökarna är rutinerade konstruktörer. Räknar man samman de registrerade besökarnas erfarenheter så representerar de varje månad 236 000 manårs FPGA-utveckling, 112 000 manårs asicutveckling och 147 000 manårs verifiering.

Orsoc står i begrepp att lansera en ny version av sajten, där framför allt forumet har vidareutvecklats med en rad nya funktioner, inte minst för statistik kring blocken och användarna.

- Vi vill ge cred till de block och de utvecklare som förtjänar det. Kan man se på ett block att det är framtaget av en erfaren konstruktör och att det använts i flera olika designer så ger det trovärdighet, säger Johan Rilegård. 

Elektroniktidningen publicerade i augusti en längre intervju med Johan Rilegård och Marcus Erlandsson på Orsoc (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)