JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nystart i lågkonjunkturen

När alla andra mest pratar om neddragning gör tre rutinerade konsulter i Göteborg tvärtom - startar nytt företag med sikte på expansion. Nybildade Asiustech, under ledning av Håkan Dahlbom, satsar på hårdvarukonstruktion och att hjälpa kunderna med kostnadsbesparingar genom total omdesign där inget är heligt.
- Nu när volymerna viker är det rätt tid för många företag att designa om sina konstruktioner för att få ner kostnaderna - det är nu de har tid. Vi har redan fått två kunder och hoppas förstås på fler, säger Håkan Dahlbom.

Han startade Asiustech i början på oktober tillsammans med kompanjonerna Tomas Thelin och Richard Holmer. De tre har gedigen rutin från konsultvärlden, de har följts åt på Frontec, Bluelabs och nu senast Flextronics. Men efter sex år på Flex tog det slut i somras då det bolaget drog ner sin teknikstab med 100 personer och de tre fick lämna firman.

- Vad vi lärde oss på Flex var framför allt det som kallas "value engineering", att få ner kostnaden för kunden genom att designa om hela eller delar av den, säger Dahlbom.

I praktiken innebär det att produkten granskas från alla upptänkliga håll och kanter och lösningarna jämförs med konkurrenter och ny teknik på marknaden. Det gäller lika mycket chipsen och korten som utformningen, materialen, de passiva komponenterna, kontaktdonen och mekaniken. Allt hamnar under luppen.

- Vi kan visa vilka åtgärder som är lönsamma, vad som ger "return on investment" och vad som inte gör det. Jag har inte sett något företag med liknande affärsidé i Sverige, bara enskilda individer med motsvarande kompetens, säger Håkan Dahlbom.

Denna typ av omdesignprojekt kan förstås bli ganska omfattande. Håkan Dahlbom nämner att 25-30 personer mycket väl kan behöva blandas in, med kompetens från de mest skilda håll. Sådant går förstås inte att driva enbart med tre personer.

- Men vi har ett bra nätverk sedan tiden på Flextronics, och har också bra kontakter bland komponentleverantörerna. Många av dem är idag mycket kompetenta, berömmer Håkan Dahlbom.

De tre grundarna har alla gått igenom ett par resor med konsultföretag som startat smått och byggts upp till något större. Och trots konjunkturläget tror Asiustech på en liknande utveckling denna gång.

- Målet är förstås att växa och att bli 10-15 personer på några år. Elektronikindustrin är förvisso inte opåverkad av finanskrisen men verkar ändå i grunden sundare än många andra branscher, säger Håkan Dahlbom.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)