Av de 22 projekten är det fyra som har solcellsinriktning – ett från Chalmers, ett från Lunds universitet, ett från Linköpings universitet och ett från KTH. Chalmersprojektet ”Syntes av material för polymera solceller med hög effektivitet” får 3,6 miljoner över fyra år, Lundprojektet ”Exciterade tillståndets dynamik i solcellsmaterial: vad kan vi lära från koherent multidimensionell spektroskopi?” får 3,3 miljoner över tre år, Linköpingprojektet får 2,4 miljoner kronor över tre år för forskning kring solceller av zinkoxid och konjugerade polymerer medan KTH får 3,3 miljoner över tre år för projektet ” Specialutformade reaktions- och elektrolytmedier för subvalent kemi och solceller”.
Två andra spännande projekt med elektronikvinkel värda att nämna är ett från Linköpings universitet där målet är att bygga effektivare lysdioder med kubisk kiselkarbid, samt ett från Chalmers som syftar till att ta fram nya material för litiumjonbatterier. Linköpingsprojektet får 2,4 miljoner, medan Chalmersprojektet får 2,7 miljoner. Båda projekt får finansiering över tre år.
Forskningssatsningen är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Vetenskapsrådet. De två har beslutat att projekt av hög energirelevans och god inomvetenskaplig kvalitet hädanefter ska flyttas över från VR till Energimyndigheten.