JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Staten bör inte rädda DRAM-företag"
Priset på DRAM har kollapsat under hösten och flera av världens DRAM-tillverkare är riktigt illa ute just nu. Flertalet har äskat stöd från staten. Men analytikerna höjer ett varningens finger. Den formen av konstgjord andning förlänger enbart krisen i branschen, menar de.
– Ett utbrett statligt stöd till halvledarindustrin skulle vara en katastrof. Det skulle förlänga dagens nedgång, snarare än att tvinga företagen att dra ner på produktionen eller överväga konsolidering, konstaterar Andrew Norwood, analytiker på Gartner, i en rapport.

Bakgrunden till varningen är att det ryktas om att den taiwanesiska staten, och kanske även den koreanska, kommer att gå in och rädda sargade DRAM-tillverkare som inte klarar att stå emot det senaste prisraset. Under årets tredje kvartal har priserna på DRAM sjunkit med 34 procent mot kvartalet innan, och på spotmarknaden har prisraset varit än kraftigare under samma period, hela 52 procent enligt en analys från DRAMeXchange.

– Priset för 1 Gbit är nu så lågt att det inte finns utrymme för ytterligare prissänkning, hävdar Andrew Norwood.

I Taiwan har Powerchip Semiconductor redan yrkat på hjälp från staten. Företaget har gjort extremt stora förluster under hösten och är så gott som bankrutt, enligt nyhetssajten EETimes. Samtidigt påstås det att Powerchips samarbetspartner, japansk Elpida Memory, har planer på att köpa företaget.

De två taiwanesiska DRAM-tillverkarna ProMos Technology och Nanya Technology sägs också söka hjälp från staten, medan koreanska Hynix ber om hjälp både hos existerande långivare och den taiwanesiska staten.

Även tyska Qimonda blöder och just nu förhandlar företaget med en potentiell icke namngiven investerare. Det spekuleras i att Micron är den tilltänkte investeraren. Så sent som i oktober sålde dessutom Qimonda sin andel i DRAM-företaget Inotera till Micron.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)