JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittiskt spektrum enas med Europa
Storbritannien vill frigöra hela 800 MHz-bandet för auktioner till hugade mobiloperatörer och andra intressenter. Man följer därmed exemplet från Sverige och en rad andra länder i Europa.
Brittiska Ofcom, motsvarigheten till svenska PTS, har föreslagit att hela det så kallade 800 MHz-bandet, egentligen 790-862 MHz, ska frigöras för mobilt bredband och andra trådlösa tjänster. Så har gjorts i bland annat Sverige, Finland, Frankrike och Schweiz, och en rad andra länder väntas följa efter. Storbritannien har dock valt sin egen väg och hittills allokerat två andra frekvensområden för ändamålet.

Större enighet med Europa skulle ge samordningsfördelar som kan resultera i lägre kostnader för såväl konsumenter som operatörer, och dessutom större framtidssäkerhet, menar Ofcom. Därtill skulle staten kunna få en summa pengar på de frekvensauktioner som Ofcom föreslår ska hållas nästa år.

Först måste dock de digital-tv-sändningar som idag görs på dessa frekvenser flyttas. För användarna är detta relativt enkelt, de behöver bara göra en ny kanalsökning på sina mottagare. För tv-operatörerna räknar Ofcom med att antingen de nya licenstagarna eller staten betalar de extra kostnaderna.

Ett mindre problem, som likväl är nödvändigt att lösa, är att alla trådlösa mikrofoner som används på konserter och liknande i Storbritannien också arbetar på detta frekvensband. Även den utrustningen måste alltså bytas ut.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)