JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22
I går förevisades en prototyp av den indiska lågprisdatorn Sakshat. Den ska lanseras inom ett halvår i en utbildningssatsning som också omfattar kursböcker nedladdade över bredband. Fortfarande saknas många uppgifter om datorns prestanda.
Elektroniktidningen skrev om projektet i maj 2007. Det tillkom samtidigt som Indien avvisade ett erbjudande om att köpa lågprisdatorn XO från projektet One Laptop Per Child, OLPC.

Prislappen utlovas fortfarande vara en tiondel av XO, mellan 80 och 160 kronor.

– Den här apparaten är mindre och lättare än en ordinär laptop och de sista justeringarna återstår fortfarande. Den har 2 GB minne och trådlöst Internet och kommer att prissättas mellan 500 och 1000 rupees så att alla ska kunna ha råd att köpa den, sade S. K. Sinha, sekreterare på Indiens utbildningsdepartement under en visning igår tisdag, enligt India Times.

Datorn ska dessutom enligt bland annat tidningen Informationweek ha USB och trådat Ethernet. Operativsystemet ska vara Linux och effektförbrukningen ska vara 2 watt. Processorn ska varken vara från Intel eller AMD.

Sakshat kommer inledningsvis att distribueras till skolor. Samtidigt startas en bredbandsportal för Sakshat där eleverna ska kunna ladda hem böcker och utbildningsmaterial. Satsningen ska omfatta 18 000 skolor och 400 universitet.

Kommentarer om Sakshat
"Is it possible to build a $20 laptop?" (ZDNet)
"India’s $10 Laptop Sounds Like a Bad Joke" (PC World)

Presentationen av Sakshat har mötts av en stormflod av skepticism. Nicholas Negroponte, mannen bakom hundradollarsdatorn XO, tvivlar på att det går att bygga en laptop ens för tjugo dollar. Han påpekar att skärmen kostar mer. Andra har påpekat att 2Gbyte minne kostar 20 dollar.

Å andra sidan är det fortfarande oklart hur mycket av det faktiska priset som kommer att vara subventionerat, huruvida datorn verkligen är en laptop och vilka data som gäller för den billigaste konfigureringen.

Eller om den ens har skärm. Ett reportage från IBN Live visar visserligen bilder på en liten notebook. Men den visar också bilder på OLPC-datorn. Och på en liten låda som kallas "CPU" och som saknar bildskärm.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)