JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
De japanska halvledarbolagen NEC och Renesas förhandlar om ett samgående, rapporterar flera tidningar. Ett sådant bolag skulle bli världens tredje största halvledarföretag.
Världens sjunde och tionde största halvledarbolag, Renesas och NEC Electronics, för långt gångna diskussioner om att slå samman sina verksamheter. De båda skulle i så fall bli världens tredje största halvledartillverkare, efter Intel och Samsung. I fjol omsatte Renesas 7,1 miljarder dollar och NEC 5,8 miljarder dollar.

Uppgifterna rapporteras i flera tidningar, däribland Wall Street Journal och Financial Times. Tidigare har japanska Nikkei skrivit att de båda söker slutföra affären under april månad.

Ett kombinerat bolag skulle nominellt få 30 procent av världsmarknaden för styrkretsar, som är båda företagens huvudprodukt. Men de båda har ett stort produktöverlapp, och båda har dessutom en delvis ålderstigen produktionsapparat, som skulle kunna rationaliseras rejält vid ett samgående.

Ägarfrågan blir troligen en svår nöt att knäcka inför samgåendet. Renesas bildades 2003 som en sammanslagning av halvledarverksamheterna hos Hitachi och Mitsubishi, som alltjämt äger 55 respektive 45 procent av bolaget. NEC Electronics är börsnoterat, men ägs till 65 procent av moderbolaget NEC. Enligt Financial Times är NEC ovilligt att släppa kontrollen över sitt dotterbolag.

Ett samgånede skulle också sätta press på andra japanska halvledarjättar, främst Toshiba och Fujitsu, att låta hela eller delar av halvledarverksamheten där slås ihop.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)