JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 28 nm i produktion hos IBM & Co
IBM och dess halvledarpartner erbjuder nu kiseltillverkning med geometrier på 28 nm som första foundry. Trots lågkonjunkturen uppges efterfrågan vara mycket god.
Halvledarutvecklingen går oförtrutet vidare, trots konjunkturras och usla siffror från kiselsmedjorna. Nyligen berättade IBM att man tillsammans med sina partner Charterd, Globalfoundries, Infineon, Samsung och ST Microelectronics nu erbjuder tillverkning på 28 nm, den för närvarande finaste geometrin som finns i kommersiell drift.

Processen är en nedskalning av 32 nm-tekniken från "the IBM fab club", med metallgrindar och dielektrika med högt k-värde. Främsta tillämpningen är lågeffektkretsar, med mellan 7 och 9 metallager. Kostnaden är dock än så länge högre än för 32 nm-processen.

Redan i december i fjol erbjöd IBM utvecklingskit för denna teknik till ett utvalt antal kunder, som fick möjlighet att prova processen i liten skala i så kallade multiwaferprojekt. Tre sådana har körts, och alla blev utsålda, säger Gary Patton på IBM till tidningen EE Times.

Konkurrenterna, främst taiwaneiska TSMC och UMC, planerar lanseringar av liknande teknik med början tidigt nästa år. Även Intel jobbar med 28 nm-processer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)