JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericssons Android på sparlåga
Den kris som drabbat Sony Ericsson kommer att gå ut över satsningen på Androidmobiler. Det säger vd Dick Komiyama i en intervju med nyhetsbyrån Reuters. Däremot verkar Symbianmobilerna gå snabbare framåt.
Sony Ericsson har en trippelstrategi när det gäller operativsystem för smartmobiler - man vill stödja Symbian, Windows Mobile och Android. Men i det rådande ekonomiska klimatet där företaget förra kvartalet gjorde en brakförlust och nu ska sparka ytterligare 2000 personer (länk) ser det ut som om Androidsatsningen får gå på sparlåga. Det framkom när vd Dick Komiyama intervjuades av nyhetsbyrån Reuters häromdagen.

- Det kommer att ta sin tid. Det krävs mycket utvärdering, och mycket testning, och stor acceptans från kunderna. Och det finns alltjämt tid, sa Komiyama.

- Men i framtiden ser vi Android som ett av de viktiga operativsystemen, ingen tvekan om den saken, fortsatte han.

Sony Ericssons strategi med tre operativsystem har kritiserats av analytiker och andra som menar att bolaget borde välja ett av dem och vässa sig där snarare än att satsa på alla tre. Men Komiyama försvarar strategin.

- Vårt fokus är hur vi kan differentiera från konkurrenterna som använder samma operativsystem. Vi lägger våra investeringar på användarupplevelser och användargränssnitt, säger han.

Den framtidsmobil som Sony Ericsson har lyft fram mest i sin marknadsföring heter Idou (länk), en smartmobil som kommer att köra Symbian. Och kring Symbianmobiler verkar Sony Ericssons utveckling gå snabbare. Nyss berättade exempelvis amerikanska Aricent att man valts ut som leverantör av kodekar - komponenter för avkodning av bild och ljud - till Sony Ericssons kommande Symbianmobiler.  

Kodekarna och dess tillhörande multimedieprogramvara klarar en rad format, som videostandarderna Mpeg 4, H.264 och Realvideo, bildstandarder som Jpeg, Gif, BMP och PNG, talkodning som WB-AMR, QCELP och G.723.1 och ljudformat som MP3, Realautido, AAC i olika varianter och WMA9.

Smartmobiler är ett växande segment inom den annars ansträngda mobilmarknaden. Men vilket OS som blir framtidens regent är ännu osäkert. Enligt en färsk analys från brittiska Informa Telecoms and Media kommer Androidbaserade smartmobiler att gå förbi Iphone inom tre år och då vara det näst största OS:et, efter Symbian. Analysen bygger på att Android kommer att finnas på så många olika mobiler och nät, i en rad olika prislägen, vilket inte Iphone kommer att kunna matcha med bara en tillverkare och ett begränsat antal operatörer.

Till Android kommer det också att växa fram en rad utvecklingsverktyg, från Google och andra. De verktyg som finns för Symbian, exempelvis från Nokia, har kritiserats för att vara svåra att använda.

Till dags dato finns dock bara en enda Androidmobil på marknaden, T-Mobiles G1.  Såväl Samsung som HTC och Acer väntas dock lanseras Androidprodukter under året.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)